Performans sanatı kapsamında Mardin'de kadın temsiline bakış
A view of therepresentation of women in Mardin in thecontext of performance art'
  1. Tez No: 469504
  2. Yazar: CANAN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EVRİM ÖZLEM KAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Sanatı, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Mekânları, Performance Art, Gender, Female Spaces
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
“Performans Sanatı Kapsamında Mardin'de Kadın Temsiline Bakış”adlı tez çalışmasının odağında, Mardin'de kadına yüklenen toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan ve açığa çıkaran bir sanatsal üretim pratiği yer almaktadır. Sanatsal ifade dili olarak performans sanatını benimseyen bu üretim pratiğinde sanatçı, geleneksel yapının kendisine dayattığı rolleri reddederek, kadına ayrılmış mekânların dışına çıkar. Performanslarını kurgularken, Mardin'in mimari dokusunu oluşturan mekânların cinsiyetçi yapısını da irdeler. Bu çalışma, kentteki kadın mekânlarındaki temsil pratiklerine eleştirel olarak bakmak için performans sanatında kadın temsilini sorunsallaştıran sanatçılar ve ilgili teorilerden faydalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
“A View of TheRepresentation of Women in Mardin in theContext of Performance Art”focuses on a certain art practisethatquestionsandrevealsthegenderrolesthatarecastuponwomenbythesociety. Through thispractisewhichadaptsthelanguage of performance art, the artist refusestherolesthatareforcedontoherselfby a traditionalsocialstructure, andmovesoutsidethespacesreservedforwomen. Whileconstructing her performances, shealsoexaminesthegenderedstructure of thespacesthatmakeupthearchitecturaltexture of Mardin. Inordertogain a criticalperspective on how representation is practiced in thefemalespaces of thecity, thisessaymakesuse of theartistswhoproblematiserepresentations of women in performance art andrelevanttheories of art.