Muhasebe kültürü değerlerinin muhasebe meslek mensuplarının içsel ve dışsal motivasyonları üzerine etkisi: Bir araştırma
The impact of accounting culture values on internal and external motivations of accounting professionals:A research
  1. Tez No: 469540
  2. Yazar: EYUPHAN ÖZDAŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT BİTLİSLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Kültür, Muhasebe Kültürü Değerleri, Motivation, Internal Motivation, External Motivation, Culture, Accounting Culture Values
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Açık bir sisteme sahip olan muhasebe bilimi var olduğu toplumun değer yargılarından yani kültüründen etkilenmektedir. Küreselleşmeden de payını alan muhasebe farklı kültür ve sistemlerin de etkisi altında kalabilmektedir. Bu durum muhasebe meslek mensuplarının motivasyonları üzerine bazen olumlu, bazen de olumsuz etkiler yapabilmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kültürün tanımına, özelliklerine, işlevlerine, unsurlarına, ögelerine, Gray'in Muhasebe Kültür Değerlerine değinilmiştir. İkinci bölümde ise motivasyonun tanımına, önemine, süreçlerine, amaçlarına, sınıflandırılmasına, araçlarına ve teorilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın kapsamı, amacı, evreni, örneklemi, model ve hipotezleri ile bulgular sunulmuştur. Tezin genel amacı ise Muhasebe kültürü değerlerinin muhasebe meslek mensuplarının içsel ve dışsal motivasyonları üzerine etkisi açıklamaktır. Araştırma Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı muhasebe meslek mensupları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda şeffaflık ve esnekliğin hem içsel hem de dışsal motivasyonu etkilediği belirlenmiştir. İyimserliğin içsel motivasyonu ve profesyonelliğin dışsal motivasyonu olumlu etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accountancy, which has an open system, is influenced by the society's value judgments, that is, its culture. The accounting that takes its share from globalization can also be affected by different cultures and systems. This can sometimes have positive and sometimes negative effects on the motivations of members of the accounting profession The study consists of three parts. In the first part, the definition of culture, characteristics, functions, elements, documents, Gray's Accounting Culture Values are mentioned. In the second part, the definition, importance, processes, purposes, classification, means and theories of motivation are mentioned. In the third chapter, the scope, purpose, universe, sample, model and hypotheses of the research are presented. The general aim of the thesis is to explain the influence of accounting profession members on the internal and external motivations of accounting profession members. The research was carried out on professional accountants registered to Burdur Chamber of Certified Public Accountants. As a result of the research, it has been determined that transparency and flexibility affect both internal and external motivation. It has been found that the optimism affects inner motivation and the professional affects the external motivation positively.