Çalışma yaşamında engelli kadın olmak: Alanya örneği
Being disabled women in working life:Alanya case
- Tez No: 469539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK HÜSEYİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Kadın Engelli, İstihdam, Disability, Disabled Woman, Employment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tarihsel süreç içerisinde hem engelliliğinden hem de cinsiyetlerinden dolayı çifte ayrımcılığa uğrayarak toplumun dışına itilen engelli kadınların sosyalleşmesinin ve toplumsal bütünleşmesinin sağlanması büyük ölçüde önem taşımaktadır. Bu toplumsal bütünleşmenin sağlanmasında ise çalışma hayatı önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma hayatının her bireyin kendini gösterebileceği ve en önemlisi de becerilerini ortaya koyabileceği bir ortam olarak kabul edilmesi ise bunun bir göstergesidir. Ayrıca çalışma hayatına katılımın kadın erkek ayırt etmeksizin her bireye hak olarak tanınması da bu durumun önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla engelli bireylerin özellikle de çifte ayrımcılığa uğrayan engelli kadınların çalışma hayatında içerisinde daha aktif yer alması hem onların insani haklarından yararlanmasını hem de kendini ispat edebileceği ve becerilerini ortaya koyabileceği bir ortamda bulunmasını sağlayacaktır. Tüm bunlar aslında engelli kadın istihdamının önem ve gerekliliğine dikkat çekmektedir. Bu çalışma ise engelli kadınların çalışma hayatına daha az katılım gösterme nedenlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca engelli kadınların çalışma hayatına ilişkin düşüncülerinin ortaya konulması da bu araştırmanın hedefleri arasında yer almaktadır. Araştırmada nitel yöntem aracılığıyla ve Alanya bölgesinde yaşayan 23 kadın engelliyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek bilgi toplanmıştır. Elde edilen bulgular görüşme gerçekleştirilen kişilerin büyük çoğunluğunun gelir düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca katılımcıların büyük bir kısmının öğrenim düzeylerinin de oldukça düşük olduğu görülmektedir. Bununla birlikte engelli kadınların çalışma hayatına katılımının önünde eğitim, aile, cinsiyet ve çocuk sahibi olma gibi birtakım engellerin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda çalışan engelli kadınların çalışma hayatı içerisinde mobbing, cinsel taciz ve ücret ayrımcılığıyla da karşılaştığı görülmüş, tüm bu olumsuzlukların onların çalışma yaşamından uzaklaşmasına neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the historical process, it is a very important issue for women with disabilities who are subjected to double discrimination due to their disabilities and their genders and who are pushed out of society to gain social gathering for social integration. One of the most important factors in ensuring this social integration is working life. The fact that working life is accepted as an environment in which each individual can realize himself, and most importantly, he will reveal his skills, is in fact an indication of how important this factor is.It is also necessary for each individual to be recognized as a right to work. In particular, disadvantaged women, especially those with disabilities who are subjected to double discrimination, take a more active role in the working life, thus providing them with the opportunity to benefit from their own human rights as well as to find their own skills.Thus, if we consider these situations, it can be seen how important and important the employment of these individuals is. This study was conducted to identify the reasons for the lower employment of disabled women in working life.In addition, putting the thoughts and ideas of disabled women into working life is one of the goals of the study.Through the qualitative methodology, face-to-face interviews with 23 disabled women living in the Alanya region were conducted and information was collected.When the findings were examined, it is seen that the income levels of the majority of interviewed persons were very low.It has also been found that the majority of participants have low education levels.However, it has been determined that the obstacles to the entry of disabled women into working life are education, family, sex and having children.At the same time, it has been observed that working women with disabilities also meet with mobbing, sexual harassment and pay discrimination, and this situation has been determined to be the reason for their departure from working life.