Reklam ve mizah
Advertisement and humor
- Tez No: 469550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KOCABAY ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklam Çekicilikleri, Mizah, Reklam ve Mizah, Göstergebilimsel Çözümleme, Advertising, Advertising Attractiveness, Humor, Advertisement and Humor, Semiological Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Reklam, bir markanın veya kurum/kuruluşların ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarında kullandıkları kitle iletişim araçlarının tümüyle yapılan tanıtım faaliyetleridir. Mizah ise, eğlendirici ve sempatiktir.Aynı zamanda gündelik yaşamın bir parçası olan, tanıdık bir anlatım biçimidir. Mizah yaklaşımı kurum için hedef kitlenin hem eğlendiği hem de reklamdaki mesajın anlık olarak iletilme sürecinde etkin rol oynaması açısından kurum için amaçlanan hedefe ulaşmada kullanılan yaklaşım biçimlerinin başında gelir. Bu çalışmada; banka finans sektöründe mizah ve mizahi karakterlerin reklamlarda nasıl kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde reklam ve tarihsel gelişimi konusu incelenmektedir. Bu bölümde reklam kavramı ve tanımı, amaçları, özellikleri, reklamın işlevleri ve sınıflandırılması, kullanılan reklam araçları, reklamcılığın tarihsel gelişimi ve reklamda kullanılan yaratıcı mesaj stratejileri ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise; reklam çekicilikleri ve mizah kullanımı incelenmiştir. Çekicilik kavramı, reklamda kullanılan çekicilik türleri burada ele alınmaktadır. Mizah kavramı, kökeni, mizahın özellikleri ve işlevleri, mizahın kuramları ve fonsiyonları, mizahın kullanım alanları ile reklamda mizah kullanımı hakkında bilgiler verilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde televizyon reklamlarında mizah kullanımı ve göstergebilimsel analize değinilmektedir. Son bölümü reklam çözümlemeleri oluşturmaktadır. Bu bölümde; araştırmanın amacı, evreni ve örneklemi, sınırlılıkları, araştırmanın yöntemi göstergebilimsel açıdan analiz edilmiştir. Bu doğrultuda Finansbank enpara.com'un 2014 yılına ait altı ( 6 ) reklamı göstergebilimsel açıdan görüntü, ses, pack-shot düzlemi ile ele alınmakta ve bu bilgiler ile reklam filmlerinin değerlendirilmesine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Advertisement is a promotional activity of a brand or institutions / organizations that uses entire mass media to promote its products and services. Humor is entertaining and sympathetic. It is also a familiar form of expression that is part of everyday life. The humor approach is the most important approach used to reach the goal that is aimed at the organization in terms of both enjoying the target audience for the organization and playing an active role in the process of the instant transmitting of the message in the advertisement. In this study; It has been aimed to determine how humor and humorous characters are used in commercials in the banking finance sector. In the first part of the study, advertising and its historical development are examined. In this part, the concept and definition of advertising, its aims and features, advertising functions and classification, used advertising tools, the historical development of advertising and creative message strategies used in advertising are discussed. In the second part, the appeal of ads and the use of humor are examined. The concept of attractiveness, types of appeal used in advertising are discussed here. Information about the concept of humor, the origins of humor, the features and functions of humor, the theories and functions of humor, the areas of use of humor and the use of humor in advertising are given here. In the third part of the study, the use of humor in television advertisements and semantic analysis are mentioned. The final part consists of ad analytics. In this part; the purpose of the research, the universe and the sampling, the limitations, the method of the research have been analyzed in terms of semiotic. In this direction, six (6) advertisements of Finansbank enpara.com from 2014 were handled in terms of display, sound, pack-shot plane in terms of semiotics and this information was used to evaluate advertisement films.