Türkiye'de suç coğrafyası kavramının emniyet teşkilatı eğitimi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the concept of crime geography in Turkey with regards to the law enforcement agency
  1. Tez No: 469627
  2. Yazar: ABDÜLKADİR BÜYÜKGÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Geography, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç Coğrafyası, Polis TeĢkilatı, Coğrafya Öğretimi, Crime, Crime Geography, Police Corps, Geography Teaching
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Dünya tarihinde insanların devlet kurma ve bu devletin devamlılığını sağlamasının temel iki sebebi adaleti ve güvenliği tesis etmesidir. Zira bu iki hizmet devletlerin en temel varlık nedenidir. Aydınlanma çağı düşünürleri tarafından sosyal sözleşme olarak tarif edilen bu felsefeye göre toplumu oluşturan bireyler özgürlüklerinin yeterli kısmını kamu otoritesine bırakarak bu otorite tarafından koyulan kurallara itaat etmeyi kabul etmekle karşılığında güvenlik, adalet ve toplumsal düzen sağlanmasını beklemektedirler. Dolayısıyla devletin bu iki hizmeti yetersiz ve eksik biçimde sunması bir devlet ifası olarak kabul edilir. Belirtildiği üzere ülkemizde de devletin en asli görevi olarak görülen güvenlik, gelişen bilimin ışığında kendini yenilemeli ve değişik güvenlik politikalarıyla iç ve dış güvenliğimiz sürdürülebilirlik anlayışıyla geliştirilmelidir. Ülkemizde suçla mücadele için özel olarak dizayn edilmiş programların geliştirilmesine ve uygulanmasına büyük ihtiyaç vardır. Ancak ülkemizde konuya ilişkin gerek güvenlik birimlerine gerekse güvenlik politikalarına yön veren insanlara rehberlik edebilecek yeterli düzeyde bilimsel veri bulunmamaktadır. Oysaki suçla mücadele yalnız bilimin ışığıyla sağlanabilir. Ülkemizdeki suç coğrafyası ile ilgili çalışmaların birkaç bölgesel inceleme ile sınırlı kaldığı ve uluslararası düzeyde yapılmış bir örneğinin bulunmadığı dikkat çekmektedir. Konunun durumu bu hâldeyken suç coğrafyası kavramının güvenlik güçleri için bir eğitim konusu hâline getirilmesi dile getirilmiştir. Bu çalışmada, suç ve coğrafya arasındaki bağlantı araştırılarak coğrafi şartların suç ve suç türlerinin oluşmasında ne gibi etkilerinin olduğuna, suç coğrafyası hususunda özellikle Emniyet Teşkilatında görevli polisleri ilgilendiren noktaların belli başlık ile alt başlıklar hâlinde anlatılarak suç coğrafyası kavramının Emniyet Teşkilatı personelinin eğitimi açısından önemine değinilecektir. Bu bağlamda elinizdeki bu çalışma, polis kuvvetlerinin yetiştirilmesinde suç coğrafyası eğitiminin verilmesinin polislerin başarısının artmasında ve mesleklerinde profesyonelleşmesindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, görüşme ve doküman analizi veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel sürecin izlendiği bir nitel araştırmadır. Bu yöntemle suç ve coğrafya arasındaki bağ ortaya konulmaya çalışılacaktır. Konuyla ilgili kaynak taraması yapılıp eldeki verilerle çıkarımlarda bulunulması planlanmaktadır. Daha sonra bir görüşme hazırlanarak İstanbul ili Güvenlik Şube Müdürlüğünde görevli polislerden yirmi kişiyle görüşülecektir. Görüşmede polislerin suç coğrafyası kavramından ne anladıkları, polis okulunda veya meslek içi eğitim kurslarında suç coğrafyası ile ilgili herhangi bir eğitim alıp almadıkları araştırılacaktır. Görüşmeye katılan polislerden suçla coğrafi bağlantı kurmaları istenip suç-coğrafya mantığını kurup kurmadıkları benzeri sorularla öğrenilmeye çalışılacaktır. Polislerin suç ve suçun coğrafyayla ilişkisini kurabilmeleri yönünden ne durumda oldukları saptanarak suç coğrafyası eğitiminin kolluk kuvvetleri eğitiminde gerekli bir ders olduğu hususunun ispatı planlanmaktadır. Ayrıca konumuz dâhilinde Türkiye'deki polis eğitim sistemi incelecektir. CBS'den faydalanılarak suç coğrafyası ile ilgili haritalar, grafikler, istatistikler oluşturularak konuya görsellik katılacaktır.
Özet (Çeviri)
Two basic reasons why, in World history, people establish states and try to ensure their continuity are that they constitute justice and security. Because these two services are the reason for its being. According to the philosophy described as a social contract by the philosophers of the age of enlightenment, while giving over an essential part of their freedom to the public authorities, individuals who constitute the society also accept to obey the rules implemented by the authority; yet in return they expect security, justice and social order and regularity to be provided. So the government's implementations of these services insufficiently and deficiently is accepted as a state's failure. As stated, security seen as the fundamental duty in our country as well must be renovated under the light of changing and developing science and with the help of different security policies our national and international security must be developed by the state with sustainability. There is a great need in our country for programs specially designed and developed to fight against crime. However, in our country, there isn't adequate scientific data which neither enhance the security units, policies nor guide the people. Yet, fight against crime can only be provided by means of science. That the studies of crime geography is limited by a few local studies and that there isn't a national study of it is obvious. Although the situation is this, crime geography as an educational program for the security units hasn't been mentioned at all. In this research, after examining the relation between crime and geography, what effects geographical conditions have on crimes and on the emergence of its different kinds will be studied under certain headings and subheadings regarding especially the officers in duty in law enforcement agencies and the significance of the crime geography will be emphasized. In this context, this research has been done to study the effects of being educated about the crime geography on the officers' success and their professionalism in the field. A qualitative research method which includes execution of events in a realistic and holistic environment and also interviews along with analysis of documents will be used in the study. With this method the relation between crime and geography will be examined. Making inferences out of the data available after reviewing the sources is planned. Later on, twenty police officers in the security branch office of İstanbul will be interviewed. During the interview what the officers deduce from the term 'crime geography' and whether they took any courses or were educated about the crime geography during their vocational training, in the police school will be examined. By asking officers taking part in the survey to relate crime to geography, whether they have an idea for the crime and geography logic will be studied with similar questions on the topic. Determining how the officers deal with the crime and geography issue, the study aims at testifying how important it is to educate officers about the crime-geography relation during the training of law enforcement forces. Besides, police training issue in Turkey will be examined within our discussion. The topics discussed will be visualized with statistics, graphics maps related to the crime geography after utilizing CBS.