Okul öncesi eğitim döneminde öğrencilere kazandırılabilecek coğrafi kazanımlar ve değerlendirilmesi
The evaluation and gaining geographical learning outcome to students at pre-school education term
- Tez No: 469628
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNLÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, okul öncesi eğitimi, coğrafya eğitimi, Preschool period, pre-school education, geography education
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmamızın amacı okul öncesi dönemde öğrencilere kazandırılabilecek coğrafi kazanımlar ve bu kazanımların değerlendirilmesini yapmaktır. Araştırma konusu 2016-2017 eğitim öğretim dönemi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmaya konu olan öğrenciler 36-72 ay grubundaki çocuklardan oluşmaktadır. Balıkesir İlinde Altıeylül ve Karesi ilçelerinde 19 okulda görev yapan toplam 101 okul öncesi öğretmeni araştırma konusu ile ilgili yapılan anket çalışmasına katılmışlardır. Araştırma konusu için literatür araştırması yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce yapılmış olan tezler, bilimsel dergilerde yayımlanmış olan makaleler, kitaplar, araştırma konusu ile ilgili yapılmış çeşitli seminer ve sempozyumlara ait bildirgelerden oluşan yazılı metinler incelenmiştir. Araştırma probleminde belirtilen sorularla ilgili anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SSPS 17 programına girildikten sonra analiz çalışması yapılmış, elde edilen bulgular tablolar şeklinde sunulmuştur. Araştırma soncunda elde edilen sonuçlara göre okul öncesi eğitim programı içinde coğrafi kazanımlar, katılımcılar tarafından yetersiz görülmüştür. Öğretmenler derslerde fiziki coğrafya alanında, daha çok kar, yağmur, dolu, mevsimler ile ilgili etkinliklere yer vermektedirler. Buna karşılık ovalar ve platolar ile ilgili etkinliklere ise daha az yer vermektedirler. Beşeri ve ekonomik coğrafya alanında, çevre ile ilgili etkinliklere daha çok yer verilirken, nüfus ile ilgili etkinliklere ise daha az yer verilmektedir. Öğretmenlerin derslerini planlarken daha çok araştırma inceleme ve buluş yoluyla öğretim stratejilerini tercih ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our research is to evaluate the geographical achievements that can be gained to the students in preschool period and these gains. The research topic is limited to 2016-2017 education and training period. The study subjects consisted of children in the 36-72 month group. A total of 101 pre-school teachers working in 19 schools in the provinces of Altıeyül and Karesi in Balıkesir participated in the survey study on the research topic. A literature search was conducted for the research topic. In this scope, written essays composed of theses previously done, articles published in scientific journals, books, reports about various seminars and symposiums related to research topic were examined. Questionnaire studies were conducted on the questions indicated in the research problem. After the obtained data were entered into the SSPS 17 program, analysis work was carried out and the findings were presented in tables. According to the results obtained from the research, the geographical gains within the pre-school education program were found to be inadequate by the participants. Teachers give lessons in the field of physical geography, mostly about snow, rain, hail, seasons. On the other hand, activities related to plains and plateaus give less space. In the area of human and economic geography, environmental related activities are more frequent while population related activities are less frequent. When teachers plan their lessons, they seem to prefer teaching strategies through research, review and invention.