Velilerin özel okul tercih nedenlerinin incelenmesi (İstanbul örneği)
Investigation of the reasons for preference of private school for the parents (İstanbul example)
- Tez No: 469660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ALPAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: veli, özel okul, parent, private school
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada velilerin özel okul tercih nedenleri araştırılmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: • Velilerin özel okul tercihlerinde eğitim kalitesinin önemi var mıdır? • Velilerin özel okul tercihlerinde okulun olanaklarının önemi var mıdır? • Velilerin özel okul tercihlerinde kültür-inanç faktörünün önemi var mıdır? • Velilerin özel okul tercihlerinde ekonomik faktörlerin önemi var mıdır? • Velilerin özel okul tercihlerinde hizmet kalitesinin önemi var mıdır? Araştırmanın örneklemi İstanbul İli Anadolu yakası ve Avrupa yakasındaki seçkisiz örnekleme yöntemiyle araştırmacı tarafından seçilen özel okulların velileridir. Bu araştırmada verilerin analizi aşamasında, SPSS 17.00 istatistik paket programı aracılığı ile frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, normal dağılım testi ve parametrik analiz tekniklerinden fark testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1. Öğrenci velilerinin özel okulları tercihinde eğitim kalitesinin tercih nedeni olmasının yüksekliğine ilişkin bulgularda ortaokul velilerinde anaokulu, ilkokul, anadolu lisesi ve fen lisesi velilerine oranla belirgin bir fark gözükmektedir. 2. Öğrenci velilerinin eğitim düzeyleri ile okulun olanaklarının tercih nedeni olmasına ilişkin bulgularda yüksek lisans mezunu velilerin ilkokul mezunu, ortaokul mezunu, lise mezunu ve hatta üniversite mezunu velilere nazaran daha az önem verdikleri görülmektedir. 3. Öğrenci velilerinin yaşı ile kültür-inanç faktörünün tercih nedeni olmasına ilişkin bulgularda yaş düzeyi yükseldikçe kültür-inanç faktörüne verilen önemin arttığı görülmektedir. 4. Öğrenci velilerinin velisi oldukları özel okul kademesi ile kültür-inanç faktörünün tercih nedeni olmasına ilişkin bulgularda diğer lise türleri (sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi vb.) velilerinin anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi ve temel lise velilerine göre daha az önem verdiği görülmektedir. 5. Öğrenci velilerinin eğitim hayatlarının herhangi bir kademesinde (üniversite ve üzeri hariç) özel okulda öğrenim görmeleri ile ekonomik faktörlerin tercih nedeni olması arasında özel okulda öğrenim görmeyen veliler lehine fark bulunmuştur. 6. Öğrenci velilerinin yaşı ile hizmet kalitesinin tercih nedeni olmasına ilişkin bulgularda yaş grupları yükseldikçe verilen önemin gittikçe arttığı bulunmuştur. 7. Öğrenci velilerinin eğitim düzeyleri ile hizmet kalitesinin tercih nedeni olmasına ilişkin bulgularda ilkokul mezunu, ortaokul mezunu ve lise mezunu velilerin, üniversite ve yüksek lisans mezunu velilere göre hizmet kalitesine daha fazla önem verdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the reasons of parents' private school preferences. The research was conducted in accordance with the survey model and the following questions were searched: • Is the quality of education important in parents' preferences for private schools? • Are the facilities of the school in the preferences of the private schools of the parents? • Is there a positive cultural-belief factor in the preferences of the private schools of the parents? • Are there economic factors in the preferences of the private schools of the parents? • Are there qualities of service in the preferences of the private schools of the parents? The sample of the research is the parents of the private schools selected by the researcher on the Istanbul European side of Anatolia and by the unselected sampling method on the European side. In this study, frequency tests, difference test, percent, arithmetic mean, standard deviation, normal distribution test and parametric analysis techniques were used in the analysis phase of the data through SPSS 17.00 statistical package program. Findings from the study are: 1. There is a significant difference in the level of the secondary school parents compared to the kindergarten, primary school, anatolian high school and high school livelihood in the findings regarding the degree of preference of educational qualities in the preference of the student parents in the private schools. 2. In the findings about the educational level of the parents and their prefereneces of private schools regarding the facilities of the school, it is seen that the parents with masters degree give less importance than parents with primary ,secondary ,high school or even with university degrees to the facilities of schools. 3. It is observed that as the age of the parents get older, the importance given to the culture-belief factor increases as the age and culture-belief factor of the student's parents become preferential cause. 4. In the findings of the private school levels where the parents and the reasons why the culture-belief factor is the reason of preference in the other high school types (social sciences high school, fine arts high school, sports high school etc.) It is seen to be less important than the high school parents. 5. A difference between the economical factors and the student's parents being educated in private school in any level of their lives (except university and over) being the preferential cause has been found on behalf of the parents, who hadn't been educated in private schools. 6. Among the findings related to student's parents' age and service quality being the preferential cause, it has been observed that while age groups increase the importance given increases, too. 7. Among the findings related to student's parents' educational level and service quality being the preferential cause, it has been observed that primary, secondary, high school graduate parents in respect to the university and PhD graduate parents put more emphasis on service quality.