Ortaokul matematik dersi öğretim programına ilişkin öğretmen ve uzman görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teacher and expert opinions related to middle school mathematics curriculum
  1. Tez No: 469661
  2. Yazar: CİHAT ESKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul Matematik, Öğretim Programı, Program Geliştirme, Öğretmen Görüşleri, Uzman Görüşleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bir toplumda kalkınmanın en önemli şartı eğitim seviyesinin yükseltilmesidir. Bu amaçla geliştirilecek eğitim programlarının alan uzmanları tarafından program geliştirme ilkelerine uygun olarak hazırlanması ve mesleki yeterliliğe sahip öğretmenlerce uygulanması gerekmektedir. Ancak bu sayede toplumların eğitim seviyesi yükseltilebilir. Bu araştırmada da 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmakta olan ve 2016-2017 eğitim-öğretim yılı sonunda ilk dört yıllık mezunlarını veren ortaokul matematik dersi öğretim programının program geliştirme ilkelerine uygunluğu araştırılmıştır. Araştırmada her sınıf seviyesi ayrı ayrı incelenerek sınıf bazında değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Bu sebeple çalışma, öğretmenlerin ve uzmanların ortaokul matematik dersi öğretim programına ilişkin görüşleri alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda araştırmaya 150 ortaokul matematik öğretmeni ve 3 matematik eğitimi uzmanı katılmıştır. Araştırmada hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda 150 ortaokul matematik öğretmenine, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan“Öğretim Programı Değerlendirme Formu”uygulanmıştır. Form sonuçlarına göre her sınıf seviyesinden ikişer öğretmen olmak üzere toplamda sekiz ortaokul matematik öğretmenine araştırmacının geliştirdiği“Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu”uygulanarak görüş alınmıştır. Görüşme yapılacak öğretmenlerin seçiminde, forma verilen yanıtların ortalaması dikkate alınmıştır. Düşük ortalamaya sahip bir öğretmen ile yüksek ortalamaya sahip bir öğretmenden görüş alınarak araştırmanın daha etkili olması hedeflenmiştir. Öğretmenlere ek olarak matematik eğitimi alanında uzman olan üç akademisyene araştırmacı tarafından geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Uzman Görüşme Formu”uygulanarak görüş alınmıştır. Toplanan nicel veriler bir istatistik paket programı kullanılarak yorumlanmış, nitel veriler de nicel verileri destekleyici şekilde raporlaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre; öğretim programının en zayıf olduğu düzey 7. sınıf, en güçlü olduğu seviye ise 8. sınıf düzeyidir. Alt boyut ortalamalarına bakıldığında; en düşük ortalama 7. sınıf düzeyi ÖPDF-G (Programın iyi planlanmış olması ve tercih edilen öğrenme-öğretme yaklaşımlarının yeterliliği) alt boyutuna ait iken en yüksek ortalama 6. sınıf düzeyi ÖPDF-K (Program kazanımlarının niteliği) alt boyutunundur. OMDÖP kazanımlarının niteliği konusunda; 5, 6 ve 8. sınıf programı kazanımları iyi düzeyde yeterli iken 7. sınıf programı ise orta düzeyde yeterlidir. Program içeriğinin niteliği konusunda, 5. sınıf matematik programı iyi düzeyde yeterli iken 6, 7 ve 8. sınıf matematik programı ise orta düzeyde yeterlidir. Öğretim programının öğrenci becerilerini ortaya çıkarabilecek veya geliştirebilecek nitelikte olup olmadığı konusunda OMDÖP orta düzeyde yeterlidir. Ancak 7. sınıf programı diğer sınıf düzeylerine göre olumsuza daha yakındır. Öğretim programının iyi bir şekilde planlanmış olup olmaması ve tercih edilen öğrenme-öğretme yaklaşımlarının yeterliliğine yönelik analizlere göre 5, 6 ve 8. sınıf matematik dersi öğretim programı orta düzeyde yeterli iken 7. sınıf programının bu konudaki yeterliliği olumsuzdur. Bu kapsamda araştırma sonucunda araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important condition of development in a society is to raise the education level. That's why training programs should be developed and prepared by field experts in accordance with program development principles and applied to teachers with professional competence. Thanks to these arrangements in education system, the level of education of the societies can be increased. In this study, the applicability of the curriculum of secondary school mathematics course, which has been applied since 2013-2014 education year and gives the first four years graduated at the end of 2016-2017 academic year, has been investigated. Each class level was examined separately in the research and it was aimed to make evaluation on a class basis. For this reason, the study was conducted by taking the opinions of teachers and experts on the secondary school mathematics curriculum. In this context, 150 middle school mathematics teachers and 3 mathematics education experts participated in the research. Both qualitative and quantitative research methods were used in the research. In the quantitative dimension of the research, a“Curriculum Evaluation Form”which was prepared by taking the expert's opinion, was applied to 150 middle school mathematics teachers. According to the results of the form, teachers' opinions were taken by appliying“Semi-structured Teacher Interview Form”which was developed by the researcher, to a total of eight middle school mathematics teachers, two teachers from each grade level. In the selection of the teachers to be interviewed, the average of the answers given to the form was taken into account. It was aimed to make the research more effective by taking a view from a teacher with a low average and a teacher with a high average. In addition to the teachers,“Semi-structured Expert Interview Form”, which was developed by the researcher, was applied to three academicians who are experts in the field of mathematics education. The quantitative data collected were interpreted by using a statistical package program, and the qualitative data were reported to support quantitative data. According to the evaluations; The weakest level is the 7th grade, and the strongest is the 8th grade. When considering the sub-dimension averages; The lowest average 7th grade level belongs to the sub-dimension ÖPDF-G (adequacy of the program and sufficiency of preferred learning-teaching approaches) whereas the highest average grade 6 is ÖPDF-K (qualification of program gains). As regards the nature of OMDÖP acquisitions; while the 5th, 6th and 8th grade mathematics program is at a good level, the 7th grade program achievements are good at an intermediate level. Regarding the nature of program content, while the 5th grade mathematics program is good enough, the 6th, 7th and 8th grade mathematics program is moderate enough. The MCPP is moderate enough to determine whether the curriculum is capable of revealing or developing student skills. However, the 7th grade program is more unfavorable than the other class levels. According to analyzes of adequacy of the teaching program and the adequacy of the preferred learning-teaching approaches, while the 5th, 6th and 8th class mathematics instruction curriculum is moderate, the 7th class curriculum is unsatisfactory. In this context, as a result of the research recommendations are given to the researchers and practitioners. KeyWords: Middle School Mathematics, Curriculum, Curriculum Development,Teacher Opinions, Expert Opinions