Ailelerde çocuk disiplini ve dindarlık ilişkisi (Bursa örneği)
The relationship between child discipline and religiosity in families (Sample of Bursa)
- Tez No: 469680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NACİ KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, dindarlık, aile, ebeveyn tutumları, dindarlık boyutları, Parents, religiosity, family, parental attitudes, dimensions of religiosity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
2-6 yaş arası çocuk sahibi ailelerin ebeveyn tutumları ve çocuk yetiştirmede başvurdukları disiplin yöntemleri ile dindarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan bu çalışma, din psikolojisi alanında yapılan bir alan araştırmasıdır. Bu ampirik çalışmada, kurgulanan bağımlı ve bağımsız değişkenleri ölçmek için kişisel değişkenlerin yer aldığı“Demografik Bilgi Formu”, Türkiye'de oluşturulmuş ve aynı kültür içerisinde psikometrik açıdan geçerlik ve güvenirlik testleri yapılmış“Ebeveyn Tutum Ölçeği”ve“İslami Dindarlık Ölçeği”isimli ölçme araçları kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu, Bursa'da yaşayan çocuk sahibi yetişkinlerin seçildiği evreni temsilen, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde ikamet eden, 2-6 yaş arası en az bir çocuk sahibi ebeveynlerin oluşturduğu 500 yetişkin denek üzerinde kartopu örnekleme yoluyla uygulanmıştır. Anket aracılığıyla deneklerden elde edilen ham verilere, Spearman's Korelasyon Analizi kullanılarak ebeveyn tutumları ve dindarlık puanları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; dindarlık ile ebeveyn tutumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca çalışmada ebeveyn tutumları ve dindarlığın bazı demografik değişkenlerle ilişkisi ile ilgili elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This empirical study aims to analyze relation between parental attitudes and discipline methods of childrearing and religiosity grades of families that have 2-6 years old children. In order to measure dependent and independent variables for these purposes,“Demographic Information Form”,“Parental Attitude Scale”and“Islamic Religiosity Scale”measures are used. A questionnaire was applied to a population of 500 adults selected by snowball sampling among the parents that have 2-6 years old children at Yıldırım and Nilüfer counties in Bursa. The collected row data have been processed to describe the relation between religiosity and parental attitudes using Spearman's Correlation statistical analysis. It is concluded that there were significant correlation between religiosity and parental attitudes. It is also considered that there is relation between parental attitudes, religiosity and some demographic variables.