Vergi planlaması ve Türk kurumlar vergisinde vergi planlaması olanakları
Tax planning in corporation tax and applications limiting tax planning
- Tez No: 469694
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumlar, vergi, planlama, kaçırma, Corporate, tax, planning, evasion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Vergi planlaması kavramı; mükelleflere yüklenen vergi yükünü yasal sınırlar içerisinde minimuma indirme çabası olarak tanımlanabilir. Globalleşen ekonomilerde; sermaye hareketliliği sonucunda; çok uluslu şirketlerin, vergisel yükümlülüklerini minimum düzeye indirmek için, yerel ve uluslararası vergi mevzuatı kapsamında vergi planlaması sürecinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Temel olarak her vergi türü için ayrıca yapılabilen vergi planlaması uygulaması kurumlar vergisi yönünden ele alınmıştır. Çalışmada, vergi planlaması sürecinin anlaşılmasına yönelik temel kavramlar, Türk Kurumlar Vergisi açısından uluslararası vergi planlaması olanakları ve Türkiye açısından vergi planlamasının mevcut durumu, eksiklikleri sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of Tax planning can be defined as minimalizing the tax burden to the legal limites for the tax payers. In globalizing economies, local and international tax planning process must be implemented within the scope of both nationally and internationally implemented tax legislation in order to minimalize tax legislation to minimalize tax liabilities of multinational companies. Basically, the tax planning process which can be made by the instutitions for each type of tax is discussed in terms of corporate tax. The study is focused on the basic concepts for understanding of the tax planning process, international tax planning opportunities in terms of Turkish Corporate Tax and the current status of tax planning, the lack of problems and solutions in terms of Turkey.