Diyanet İşleri Başkanlığında Kur'an kursları -Toplumsal boyut-
The Qur'an courses at presidency of religious affairs
- Tez No: 469695
- Danışmanlar: PROF. DR. EJDER OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Education and Training, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, toplum, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an Kursu, Religion, society, Presidency of Religious Affairs, Qur'an Courses
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezin konusu, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kur'an kurslarının; toplumdaki yeri ve önemi, toplumun değişmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen yeni yapısı ile kursların toplumda yerine getirdiği fonksiyonlarıdır. Devlet ve halk arasında köprü görevi gören ve din ile toplum ilişkilerinin karşılıklı etkileşim halinde yaşandığı Kur'an kursları, kuruluşundan günümüze kadar, Cumhuriyet tarihindeki gelişmelere de ışık tutan pek çok aşamadan geçmiş ve günümüzdeki yeni yapısını oluşturmuştur. Çalışmada Kur'an kurslarının tarihî süreç içerisinde geçirmiş olduğu bütün değişiklikler ve günümüz yapısı ile göstermiş olduğu toplumsal işlevler ele alınmıştır. Müslüman bir toplumda kutsal kitap olan Kur'an-ı Kerim'in öğretimi İslam tarihi boyunca önem taşımış, Kur'an eğitim-öğretiminin yapıldığı kurumlar toplum tarafından büyük bir ilgi ve kabul görmüştür. İslam geleneğinden gelen bu ilgi ve kabul ile Kur'an kursları; her yaştan bireyi, hiçbir statü ayrımı yapmaksızın bir arada bulundurarak, sosyolojik açıdan dinin toplumsal işlevlerini yerine getirmektedir. Yaygın din eğitimi kurumu olan Kur'an kursları, bireyin dinî tutum ve davranışlarının oluşmasında etkili olarak ve toplumda birlik ve beraberliği sağlamaya çalışarak toplum için önemini korumaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the place and importance of the Qur'an courses, which is unit of the Presidency of Religious Affairs , the history and new structure of the courses that are shaped in line of the social change and needs of the society and functions that Qur'an courses which fulfill in society. The Qur'an courses, serving as a bridge between the government and society relating the relationship of the religion and the society, have gone through stages that direct the changes in our society and have taken it's place in today's status. In the study, the stages of the Qur'an courses in the historical process and the social functions of today's status are examined. The teaching of the Qur'an a holy book in a Muslim society, has been importent throught the history of Islam, the institutions where the Qur'an education and training are conducted, have received great interest and acceptance by the society. With this interest and acceptance from the Islamic tradition, Qur'an courses carry out the religious social functions in terms sociology of religion by bringing together individuals from all ages without statu discrimination. Even today, is a common religious education institution Qur'an courses which have a role in the religious attitudes and behavious of the individuals, they are is continue to maintain its importance for society and carry out with in society ensured unity and solidarity.