M. Zeki Duman'ın Beyânu'l-Hak isimli tefsirindeki hadislerin tahrici ve değerlendirilmesi
The reveal and evaluation of hadiths in M. Zeki̇ Duman's interpretation named Beyânu'l-Hak
  1. Tez No: 469767
  2. Yazar: MUSTAFA ÇIKLAÇİFCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: M. Zeki Duman, Tahric, Hadis, Tefsir, M. Zeki Duman, Reveal, Hadith, Interpretation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 523
Özet
Bu çalışma, M. Zeki Duman'ın Beyânu'l-Hak isimli tefsirindeki hadislerin tahrîcini ve değerlendirilmesini ele almaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde tezimizin konusu, amacı, önemi ve kaynakları hakkında bilgiler verilmiş ve literatür değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca tahrîc hakkında genel bilgiler verildikten sonra tahrîc sistemleri ve tahrîcin önemi anlatılmıştır. Birinci bölümde ise, M. Zeki Duman'ın hayatı, eserleri ve bu eserlerin ihtiva ettiği hadisler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci ve son bölümde ise tefsirin yazılış sebebi, muhtevası, kaynakları, yazılış yöntemi, günümüz tefsirleri içindeki yeri ve baskılı nüshaları hakkında bilgi verilerek tefsirdeki hadislerin tahrîci ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study handles the Reveal and Evaluation of Hadiths in M. Zeki Duman's Interpretation Named Beyânu'l-Hak. In the introduction chapter of the study, the information about subject, aim, importance and sources of the thesis' is given and the literature review is presented. Moreover, after giving general information about reveal, reveal systems and the importance of reveal is expressed. In the first chapter; the life and works of M. Zeki Duman and the evaluation of these works in terms of the hadiths they contain are done. In the second and last chapter; the reveal and evaluation of the hadiths in interpretations is done by giving information about interpretation's reason of writing, its content, sources, method of writing, its place among today's interpretations and printed copies.