Social network sites and civic activism: Facebook in Afghanistan
Sosyal paylaşım siteleri ve sivil aktivizmi: Afganistan'da Facebook örneği
  1. Tez No: 469765
  2. Yazar: ZAFAR ALİ SHAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Paylaşım Siteleri, Sivil Aktivizm, Facebook, Tabassum Hareketi, Roşnayee (aydınlatıcı) Hareketi, Afghanistan, Social Network Sites, Civic Activism, Facebook, the 'Tabassum Move-ment, the 'Enlightening Movement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sosyal paylaşım siteleri toplu eylemlerin koordinasyonu, sosyalleşme ve iletişim dahil olmak üzere insan yaşamını farklı açılardan etkilemiştir. Önceki çalışmalar, sosyal pay-laşım sitelerinin yaygın olarak seçimlerde, bilgi yaymada, çevrimiçi kampanyalarda, sivil eylemlerin organizasyonlarında kullanıldığını göstermektedir. Bunlar arasında, bireyler ve gruplar için ağ ve etkileşim imkânı sağlayan Facebook en popüler sosyal ağ sitesi olarak bilinmektedir. Bu nedenle, çeşitli akademik disiplinlerde bu konuda yürütülen çok sayıda araştırma olmuştur. Bu çalışma, Facebook'un Afganistan'daki sivil aktivizmi nasıl etkilediğini anlamayı içermekte, Facebook'un sivil katılımı ve sivil eylemler için sağladığı imkanları keşfetmeyi amaçlamaktadır. Özellikle, Facebook'un 'Tabassum' ve 'Roshnayee' (Aydınlatıcı) hareketlerindeki oynadığı rolü incelemektedir. Bu çalışma, sanal etnografiye dayalı nitel bir çalışma ile yapılmıştır. Veriler, çevrimiçi katılım gözlemi, çevrimiçi ayrıntılı görüş-meler ve çevrimiçi anket teknikleri aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmada, 52 kişi çevrimiçi anketle katılmış,“Tabassum”ve“Roshnayee”hareket-lerinin çevrimiçi ve çevrimdışı etkinliklerinde yer alan 15 aktivist ile de, Facebook Messenger aracılığıyla ayrıntılı görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, internete sınırlı erişime ve internette yer alan yanlış bilgi yayılımına rağmen, Facebook'un Afga-nistan'daki sivil aktivitelerde önemli rol oynadığı bulunmuştur. Facebook, eylemcilere, söz konusu hareketler ile ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu, korunmasını, harekete geçirilmesini ve diaspora topluluğunu desteklenmesi için fırsatlar sağlayan yeni bir ka-musal alan olarak düşünülmektedir. Bu tez, Afganistan'da sivil katılımı ve toplu eylem-lerinde Facebook kullanımının bir resmini çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Social network sites have had a major impact on different aspects of human lives – in-cluding communication, socialization, and coordination of collective actions. Previous studies show that social network sites are widely used in elections, information dissemi-nation, online campaigns, and organizing civic actions. Among these, Facebook is known to be the most popular social network site, which provides the possibility of networking and interacting for individuals and groups. For this reason, numerous re-searches have been carried out in this regard in various academic disciplines. The current study involves understanding how Facebook impacted on civic activism in Afghanistan. It aims to discover the contribution of Facebook in civic participation of youth and the facilities Facebook has provided for civic actions and protests to actors. Specifically, it examines the role of Facebook in the 'Tabassum' and the 'Enlightening' movements. This has been done through a qualitative study based on virtual ethnogra-phy. The data is collected through online participation observation, online in-depth in-terviews and online questionnaire techniques. In this study, 52 participants responded to the online questionnaire, and 15 activists in-volved in the 'Tabassum' and the 'Enlightening' movements' through both online and offline activities, participated in in-depth interview via Facebook Messenger. The study found out that, despite the limited access to the internet and spread of misinformation, Facebook has played important role in civic activism in Afghanistan. It provided the activists with a range of possibilities of coordinating activities related to the two men-tioned movements, covering, mobilizing, and attracting support of the diaspora commu-nity, which can be considered as a new public sphere. This thesis depicts a picture of the usage of Facebook in civic participation and collective civic actions in Afghanistan.