Türk şirketlerinin Forbes 2000 sektörel sıralamalarındaki yerlerinin çok kriterli karar verme teknikleri ile belirlenmesi
Determination of the locations of the Turkish companies in the Forbes 2000 sectoral ranking by multi criteria decision making techniques
- Tez No: 469785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, ENTROPI, MAUT, COPRAS, SAW, BORDA SAYIM, Forbes 2000, Multi Criteria Decision Making Methods, ENTROPI, MAUT, COPRAS, SAW, BORDA SAYIM, Forbes 2000
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Günümüzde şirketler bir ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını önemli derecede etkilemektedirler. Şirketler ülkenin ekonomik güç ve sosyal refahını etkileyen yapı taşlarıdır. Yeniliklere ayak uydurabilen, değişimleri takip edebilen, sürekli gelişim içinde olan ve karlı bir büyüme gösteren işletmeler güçlü bir ekonomiye sahip olmanın gerekliliğidir. Bu çalışmada Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinden ENTROPİ, MAUT, COPRAS ve SAW teknikleri kullanılarak Forbes Global 2000 listesinde bulunan havayolu sektöründe, bankacılık sektöründe, telekomünikasyon sektöründe, inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve holding şirketlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Dünya şirketlerinin ve Türk şirketlerinin sektör bazında değerlendirmesi yapılarak sıralamalar oluşturulmuştur. Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinin uygulanması sonucunda oluşturulan bu sıralamalardan tek bir bütünleşik sıralama elde edilmesi amacıyla ise BORDA SAYIM tekniği kullanılmıştır. Anavatanları Japonya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri olan şirketler ilk sıralarda yer almışlardır. Türk şirketleri Forbes Global 2000 listesine girmeyi başarmışlardır fakat çalışmada yapılan değerlendirmede alt sıralarda yer almışlardır.
Özet (Çeviri)
Companies affect significantly economic and social structure of an country at the present time. Companies are bulding blocks that affect economic power and social well-being of the country. Companies that can keep up with innovations, follow the changes, are constant development and have a profitable growth are needed to have a strong economy. In this study, companies that operate in the aviation sector, banking sector, telecommunication sector and construction sector and holding companies on the Forbes Global 2000 list were evaluated with ENTROPI, MAUT, COPRAS and SAW methods of Multi Criteria Decision Making Methods. World companies and Turkish companies were ranked according to sectoral evaluation. BORDA SAYIM method was used in on attempt to obtain a single integrated ranking from these orders generated by the application of the Multi Criteria Decision Making methods. The companies whose motherland is Japan, China and United States take place on the top. Turkish companies have been able to get on the Forbes Global 2000 list but they were in the lower rank in the evaluation.