İbn Mâlik ve Teshîlu'l-Fevâid ve Tekmîlu'l-Mekâsid adlı eseri
İbn Mâlik and Teshîlu'l-Fevâid and Tekmîlu'l-Makâsid
  1. Tez No: 469815
  2. Yazar: AHMED YAHŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KARABELA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Mâlik, Teshîlu'l-Fevâid Ve Tekmîlu'l-Makâsid, Hadisle İstişhâd, Şiir, Endülüs, Nahv, İbn Mâlik, Teshîlu'l-Fevâid and Tekmîlu'l-Makâsid, Hadith Witnessing, Poem, Endülüs, Syntex, Nahv
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İbn Mâlik eserleri ile Arap Diline katkısı olan âlimlerden birisidir. Yetiştirdiği öğrenciler ve telif ettiği eserler ile Arap Dili tarihinde haklı bir şöhrete sahip olan İbn Mâlik'in önemli eserlerinden birisi de Teshîlu'l-Fevâid ve Tekmîlu'l-Makâsid adlı eseridir. Çalışmamızın merkezinde bulunan bu eser Arap Dilinin nahiv ve sarf konularını içermektedir. Çalışmamız giriş bölümünün akabinde gelen iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde nahiv kelimesinin tarifi, Arap Dilinde nahiv çalışmalarını zorunlu kılan faktörler ve Arap Dili ekolleri ele alınmıştır. Girişten sonra gelen birinci bölümde İbn Mâlik'in hayatı, ilmi kişiliği, yetiştirdiği öğrenciler ve telif etmiş olduğu eserler, tabakât kitaplarından istifade edilerek detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde hadisle istişhâd hususunda da önemli bir yere sahip olan İbn Mâlik'in hadisle istişhâdına işaret edilmektedir. Çalışmamızın asıl kısmı olan ikinci bölümde ise İbn Mâlik'in Teshîlu'l-Fevâid ve Tekmîlu'l-Makâsid adlı eserinde konuları ele alma metoduna, üslubuna, istişhâd ettiği kaynaklara ve eserinde yer verdiği nahivcilere ve lehçelere yer verilmiştir. Eserinde bahsettiği nahivcilere hangi konularda muhalefet ettiği, hangi konularda muvafakat ettiği tespit edilmiş, eserinde atıf yaptığı lehçeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the indisputable scholars who contributed to Arabic language was Ibn Malik. With his students and edited works, he gained a fair (justified) reputation. His one of the most significant writing is 'Teshîlu'l-Fevâid and Tekmîlu'l-Makâsid'. This work which includes the syntax and grammar of Arabic language is the center of our study. Our work consists of two main parts. In the introduction part, the definition of syntax, the factors that make the usage of syntax mandatory and Arabic language ecoles are discussed. In the first part, the life of Ibn Malik, his scientific character, his students and his own edited works are explained. Besides, his knowledge on showing witnesses of hadith and the verses in the majority of his works take an important place. In the second part of our study, Ibn Malik's book 'Teshîlu'l-fawaid and Tekmîlu'l-Makâsid' is examined in depth; that is, his methods to address the issues, his style, the resources that he used for showing witnesses on hadith, the syntax analyzers that he mentioned in his works and dialects contained in his works. In his works, he discussed in detail issues he was opposed to, as well as issues he supported with regard to topics raised by syntax analyzers. Furthermore, the dialects he criticized are raised and explained in an appropriate manner.