Dini mûsiki açısından geçmişten günümüze ezan ve müezzinlik
Religious music from past to present in terms of the azan and muezzinlik
  1. Tez No: 469885
  2. Yazar: ERHAN KOCAKANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET SADIK AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ezan, Müezzin, Mûsiki, Din, Azan, Muezzin, Religious, Music
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Zamanımızda genel kabul görmüş tasnife göre Türk mûsikisi; iki ana başlık altında,“dini”ve“lâdini”mûsiki olarak incelenmiştir. Dini mûsikinin kendi içinde ki tasnife göre ise“Cami Mûsikisi”ve“Tasavvuf (Tekke)”mûsikisi olarak iki grup vardır. Bu çalışmada cami mûsikisinin en önemli öğelerinden olan ezan'ı mûsiki açısından incelemeye başlamadan önce Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Medine döneminde ilk ezanın okunmasıyla başlayan tarihsel süreçteki uygulamaları incelenmiştir. Ezanın insan sesiyle okunması sebebiyle mûsikiden faydalanma zorunluğu vardır. Bu sebeple ezanın bütün insanlar üzerinde etkili olabilmesi, güzel sesli ve mûsiki bilgisi olan insanlar tarafından okunması ile mümkündür. Dolayısıyla müezzinlik müessesesi teşkil edilmiş olup çalışmamızda Peygamberimiz zamanından itibaren müezzinlik ve önemli müezzinler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the general accapted classification,Turkish music has been studied under two main headings: religious and non- religious. Religious music is also classified into two groups such as Mosque music and Sufi music. İn this study firstly studied the azan which is one of the most important elements of mosque music,and the application of it in its historical process form the beginning of the azan in Medina period of our prophet Mohamed. Since the azan is recited by human voice, music has to be used. Therefore, the azan can be effective if it is recited by sweet voiced people who have good musical knowledge. So, a specific occupation which is called“muezzin”was appeared and from the times of our prophet important muezzins have been studied.