Amerika Birleşik Devletleri dış politikasında başkanların etkisi: Obama'nın Asya-Pasifik politikası
The role of presidents in the United States' foreign policy: Obama's Asia-Pacific policy
  1. Tez No: 469890
  2. Yazar: HASAN FATİH SEVAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Asya Pasifik, yeniden dengeleme politikası, başkanlık karakteri, the United States, Asia Pacific, rebalancing policy, presidential character
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkan Barack Obama dönemi Asya-Pasifik politikası incelenecektir. Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan Asya ülkelerini ifade eden Asya-Pasifik bölgesi, hem dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturması hem de bölge ülkelerinin son yıllarda gösterdiği ekonomik atılımları sebebiyle dünya siyasetinde önemli bir yer edinmiştir. Gerek küresel güç olma iddiası gerekse Pasifik komşusu olması dolayısıyla ABD için Asya-Pasifik bölgesi, ayrıca bir öneme sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, yaklaşık yüz yıllık bir geçmişi olan ABD - Asya Pasifik ilişkilerinde son dönemde yaşanan hareketlilik oldukça anlaşılırdır. Ağırlıklı olarak güvenlik eksenli olan ABD'nin Asya-Pasifik politikası, Soğuk Savaş'tan sonra ekonomik ve diplomatik alanlarda da ilerleme kaydetmiştir. Bu dönüşüm yaklaşık otuz yıldır devam etse de, ABD'nin Asya-Pasifik politikasındaki en büyük değişim ve en yüksek ivme ABD'nin ilk Pasifikli başkanı olan Obama döneminde kaydedilmiş; hatta bu Asya-Pasifik politikasına özel bir de adlandırma yapılmıştır: yeniden dengeleme politikası. Çalışmanın temel amacı Türkiye'de hakkında oldukça sınırlı sayıda akademik çalışma yapılan ABD'nin Asya-Pasifik'te yeniden dengeleme politikası konusunu, Başkan Obama'nın şahsi etkisinin olup olmadığı üzerinden ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda, ilk bölümde ABD dış politikasının kaynakları incelenmiş, bireysel kaynak olarak başkanların karakterlerinin, dünya görüşlerinin, algılarının, hırslarının ve önceliklerinin dış politikayı etkileyip etkilemediği irdelenmiştir. İkinci bölümde ABD'nin Asya-Pasifik politikasının tarihi, üçüncü bölümde de ABD'nin Obama dönemi Asya-Pasifik politikası ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The study will examine the United States' Asia-Pacific policy in the President Barack Obama era. The Asia-Pacific region, which means Asian countries that border to Pacific Ocean, is a very important region on the globe, not only because of its large population, but also its recent economic progress. This region is also important for the United States, who claims to be a global power, as its Pacific neighbor. From this point of view, recent progress in the US-Asia Pacific relations, which has a nearly 100-year-old past, is quite clear. The Asia-Pacific policy of the United States, which was predominantly security-focused, has also made progress in the economic and diplomatic areas after the Cold War. While this transformation has been going on for nearly thirty years, the biggest change and highest momentum in the United States' Asia-Pacific policy had been during Obama, the first Pacific president of the United States; even a special name entitled for this policy: rebalancing policy. The main aim of the study is to discuss US re-balancing policy in Asia-Pacific, which has a limited number of academic studies in Turkey, and to hold a discussion about President Obama's personal influence on this policy. For this purpose, US foreign policy dynamics were examined in the first part, and it was investigated whether the characters, worldviews, perceptions, ambitions and priorities of the presidents, as individual resources, affected foreign policy. In the second part, the history of the Asia-Pacific policy of the United States, and in the third part, the Obama-era Asia-Pacific policy of the United States have been examined.