Fosil ve güncel polen analizleri ışığında Mucur çevresinin geç holosen paleovejetasyonu
Late holocene paleovegetation of Mucur surroundings with the light of fossil and modern pollen analyzes
- Tez No: 469897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN ŞENKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Fosil Polen, Güncel Polen, Mucur Obruk Gölü, Paleovejetasyon, Fossil Pollen, Current Pollen, Mucur Obruk Lake, Paleovegetation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Mucur çevresinin paleovejetasyon değişimini ve bu değişimler üzerinde etkili olan nedenlerin belirlenmesidir. Çalışma amacına ulaşmak için gerçekleştirilen fosil polen analizleri Mucur Obruk Gölü'nden temin edilen 540 cm uzunluğundaki sediman karotu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Fosil polen analiz sonuçlarının güvenilirliğini artırmak için Avrupa Polen İzleme Programı'nın belirlediği ve uyguladığı metodoloji takip edilerek güncel polen analizleri (yüzey sediman ve Tauber polen tuzağından) gerçekleştirilmiştir. Fosil ve güncel polen analiz sonuçları Tilia programı kullanılarak diyagram haline getirilmiştir. Tauber tipi polen tuzağından elde edilen güncel polen sonuçlarına göre güncel polen dağılımı içerisinde odunsu türlere ait polenlerin (arboreal polen; AP) oranı % 46,7 iken otsu türlere ait polenlerin oranı (nonarboreal polen; NAP) % 53,3 değerindedir. Yüzey sediman analiz sonuçlarına göre ise güncel polen dağılımının AP oranı % 57,5, NAP oranı ise % 42,5'tir. Fosil polen analiz sonuçlarına göre odunsu türler % 75,3 (G.Ö. 766 yıl) ila % 36,7 (G.Ö. 491 yıl) arasında, otsu türler ise % 63,3 (G.Ö. 491 yıl) ila % 24,7 (G.Ö. 766 yıl) arasında değişim göstermiştir. Yapılan polen analizine göre küresel veya bölgesel ölçekte meydana gelen iklim değişimlerinin etkisinin çalışma alanındaki paleovejetasyon üzerinde çok az hissedildiği, tarihsel süreçte bölgede yaşayan insanların ekonomik faaliyetlerin paleovejetasyonu etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the palaeovegetation change of the Mucur environment and the reasons that affect these changes. The fossil pollen analyzes carried out to reach the aim of the study were carried out on a sediment core of 540 cm length obtained from Mucur Obruk Lake. In order to increase the reliability of fossil pollen analysis results, up-to-date pollen analyzes (surface sediments and Tauber pollen) were carried out by following the methodology established and implemented by the European Pollen Monitoring Program. The fossil and modern pollen analysis results were plotted using the Tilia program. According to the modern pollen results obtained from Tauber type pollen, the proportion of pollen (arboreal pollen; AP) of woody species is 46.7% while that of pollen (nonarboreal pollen; NAP) is 53.3% in modern pollen distribution. According to surface sediment analysis results, the AP rate of the modern pollen distribution is 57.5% and the NAP rate is 42.5%. According to the results of fossil pollen analysis, woody species ranged from 75.3% (BP 766 years) to 36.7% (BP 491 years) and the herbaceous species were 63.3% (BP 491 years) 24.7 years (BP 766 years). According to the pollen analysis, the effect of climate change on the global or regional scale is felt very little on paleovegetation in the study area, and it has been revealed that the economic activities of the people living in the region in the historical period affected the paleovement.