The portrayal of marijuana on vice.com documentaries
Vice.com belgesellerinde marijuananın tasviri
  1. Tez No: 469948
  2. Yazar: GÖKÇE ÖZSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAPLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel, Marijuana, Normalleşme, Stigmalaştırma, VICE, Documentary, Marijuana, Normalization, Stigmatization, VICE
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez, marijuanayı konu edinen vice.com (veya VICE) belgesellerinin marijuanayı temsil etme şeklini normalleşme kavramı bağlamında incelemeyi amaçlar. Bu bakımdan, vice.com'da yayınlanan marijuananın eğlence, sağlık ve endüstriyel kullanımı konu edinen üç belgeselin betimsel analizi yapılmıştır. VICE, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir medya kuruluşudur ve gazeteciliğin hibrit formunu uygulayarak geleneksel tarz medya operasyonları ile yeni medyanın tekniklerini birleştirmektedir. Normalleşme ise sosyolojik bir kavram olarak uyuşturucunun sosyal kabulünün sınırlarını ve bunun toplumun çeperlerinden ana akıma doğru yayılmasının bir norm olarak belirtilmesini konu edinir. vice.com belgesellerine betimsel analiz uygulayabilmek için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki medyanın uyuşturucu temsilini sosyo-tarihsel olarak ele alır. Bu tezin en temel bulgularından biri olarak, her ne kadar vice.com belgeselleri marijuanayı normal bir şekilde temsil ederken, marijuanadaki normalleşmenin normatif referansı açık değildir. Bu bakımdan sonuç olarak normalleşmenin normatif arkaplanı ve normalin belirleyicilerini tartışılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the representational attitude of vice.com (or VICE) documentaries covering marijuana, in the context of normalization. In this respect, this thesis mainly descriptively analyses three VICE documentaries covering marijuana in the setting of recreation, medicine and industry. VICE is a United States based media outlet which uses hybrid form of journalism combining conventional form of media operations and new media techniques. Normalization is a sociological concept for describing the scale of social acceptance as a norm which was disseminated from the margins of the society towards mainstream scale. To implement descriptive analysis on vice.com documentaries, normalization and drug representation in the United States media has been evaluated in the socio-historical setting, and examined. As a major finding, even though vice.com documentaries represent marijuana as normal, the normative references of normalization of marijuana is not clear. In this respect, in the conclusion, the determiners and normative background of normalization of marijuana are tried to be discussed.