The portrayal of women and nature in the literature since 2700 B.C to present
2700'den günümüze edebiyatta kadın ve doğa tasviri
- Tez No: 617826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gilgamesh epic, Greek goddess, Feminism, Ecocriticism, Ecofeminism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tarih boyunca, topluma büyük katkı sağlayan Edebiyat, toplumun her sorunu ile önemli bir yaklaşım göstererek ilgilenmiştir.Yazarlar, edebi eserlerinde halk tarafından yorumlanacak sosyal problemlerle etkileşim içine girmişlerdirler. Bu bize edebiyatın; toplumun, geleneklerin ve kültürün yansıması olduğunu göstermektedir. Edebiyatın yapıcı eleştirisi kıymet ifade eden çalışmaları yorumlayarak konu hakkında sabit görüş içinde olma yaklaşımını değiştirmiştir. Feminist teoriler ve feminist hareketler edebiyatın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Doğal olarak, edebiyatta yapılan pek çok edebi eserin kritik bileşeni de kadınlar olmuştur. Pek çok eserde karşımıza çıkan kadınlar, farklı pozisyonlarda, farklı yönleriyle tanımlanmıştır; örneğin, destanlarda, mitlerde ve eski edebiyatta tanrıça olarak sunulmuşlardır. Ancak hemen hemen her toplumda, ataerkillik egemenliğine eğilimli gelenekler nedeniyle kadınlar istismara uğramışlardır. Bununla birlikte son yıllarda kadın sorunları ile ilgili olarak kadınların toplumun kısıtlamalarından kurtulmalarını desteklemek amacı ile edebi çalışmalar yapılmıştır. Tüm edebiyat eserlerinde edebiyat teorisi ve eleştirel hareket olarak feminizm her yerde ve her zaman farklı seviyelerde dalgalanmalara neden olmuştur. Bu makale, kadınları 2700 B.C'den günümüze edebiyat bağlamında, feminizm türüne ilişkin çeşitli edebi eserleri ve eserlerin tarihi içeriklerini tartışarak incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın diğer amacı ise; ataerkillik sistemi tarafından yönetilen toplumlarda feminizmin başarı ve başarısızlıklarını belirlemeye çalışmaktır. Anahtar Kelimeler : Gılgamış Destanı, Yunan tanrıçası, Feminizm, Ekokritizm, Eko-feminizm
Özet (Çeviri)
Throughout history, literature with a great contribution to society has dealt with in a significant approach on every problems of society. The authors have interplayed with social problems in their literary works to be interpreted by the public.This shows us that literature is the reflection of the community, traditions, and culture.The constructive criticism of literature has explicated the valuable issues and changed the concept of old stable visions on the subject. Feminist theories and feminist movements consist of a great deal part of literature. Naturally, the critical component in lots of literary works is also women. Women have been described in different positions, with different aspects; for instance, they have been presented as a goddess in epics, myths, and old literature. But almost in every society, women have been abused in society because of the traditions that tend to patriarchy domination. However, in recent decades, dealing with women issues, literary works have held to support women to release from society's restrictions. In all works of literature, feminism, as literary theory and critical movement, has caused fluctuations on different levels in everywhere and every time. This paper aims to examine the women in the context of literature from 2700 B.C to the present by discussing several literary works and historical contents regarding feminism sort. The other aim of this research is to determine the successes and failures of feminism in societies, which has been ruled by the patriarchy system.