İntikam gazetesi(1900-1902)
İnti̇kam newspaper (1900-1902)
- Tez No: 470167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki Cemiyeti, İntikam gazetesi, Sultan II. Abdülhamid
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti, karşılaştığı siyasi sosyal, iktisadi sorunları çözmek amacıyla Batılılaşma sürecine girmiştir. Bu dönemde ıslahatlar ekonomik, sosyal ve siyasal konular üzerinde olmuştur. Dönemin padişahları layihalar ve sunulan raporlar sayesinde bu ıslahatları uygulamışlardır. Osmanlı Devletin kötü gidişatına bir son vermek amacıyla ortaya çıkmış olan Genç Osmanlılar ve Jön Türkler, Osmanlı Devleti'nde meşruti bir sistemin ikame edilmesiyle mevcut sorunların ortadan kalkacağına inanmışlardır. Osmanlı Devleti'nde ıslahat taraftarları, meşrutiyet sistemini gerçekleştirmek için basın yayını kullanmışlardır. Bu bağlamda Jön Türkler çeşitli muhalif gazeteler çıkartmışlardır. Bu gazetelerden biri de İntikam gazetesidir. İntikam gazetesi 1900-1902 yılları arasında Ali Fahri Ağababa tarafından Cenevre de çıkartılmıştır. Jön Türklerin muhalif gazetesi olan İntikam gazetesi, Sultan II. Abdülhamid'e karşı intikam almanın yanında halkı da isyana teşvik etmeye yönelik konular üzerinde durulmuştur. Gazete, son sayılarında ise Jön Türk Kongresine yer vererek kongrenin aşamaları halka sunulmuştur. Çalışmanın önemi, bu gazete Osmanlı Devleti son döneminin siyasi, sosyal ve idari sorunlarına yaklaşımının tarihe vereceği katkı ortaya konulmaya çalışıldı. Gazete, son dönem Osmanlı tarihinin siyasi ve idari tarihine ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı: İntikam gazetesinin transkriptinden tasnifler yapılarak Osmanlı Devletinin 1900-1902 yılları arasında siyasi, sosyal ve idari düzeni hakkında dönemin siyasi tarihini aydınlatmaktır. Bilim Kodu :
Özet (Çeviri)
In the XVIIIth century, the Ottoman State entered a process of westernization with the hope of normalising its political, social and economic problems. This process started with the negative results of the long lasting wars. During this period, the reforms on economic, social and political issues have begun to take place. The sultans of the time fulfilled these reforms with their reports and orders. During this period, the Ottoman intellectuals criticized the Ottoman state reforms of the Jon Turks and the Committee of Union and Progress, which are the continuation of new Ottomans, and tried to realize that they are the constitutional system of the main issue in the press. Jon Turks, who made the media thinkers in this direction, made various opposition newspapers. One of these is the İntikam Newspaper. The İntikam Newspaper was published in Geneva by Ali Fahri Ağababa between the years of 1900-1902. The opposition newspaper of Jön Turks, the İntikam Newspaper, In addition to revenge against Sultan II. Abdülhamid, the people also tried to encourage the rebellion. In the last issue of the newspaper, the Jon Turkish Congress was included to announce the phases of the congress. It was tried to show the contribution of the work, the contribution that this newspaper would approach the political, social and administrative problems of the last period of the Ottoman State. The newspaper is important in terms of shedding light on the political and administrative history of Ottoman history in the last period. Purpose of the work; to enlighten the political history of the Ottoman Empire about the political, social and administrative order between 1900 and 1902 by making the classification from the transcript of the revenge journal. Science Code : Key Words : Committee of Union and Progress, İntikam Newspaper, Sultan II. Abdulhamid Number : 113 Supervisor : Assos. Prof. Dr. Taner ASLAN