Adli muhasebe kapsamında bankalarda yapılan muhasebe hileleri: Gaziantep ilindeki adli vakalar analizi
Accounting frauds made i̇n banks within the scope of forensic accounting: Analysis of judicial cases i̇n Gaziantep province
- Tez No: 470386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Hile, Vaka Analizi, Banka Muhasebe Hileleri, Forensic Accounting, Fraud, Case Analysis, Bank Accounting Credits
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Teknolojideki hızlı gelişmeler, globalleşmenin etkisi, işlenen suçları ve yapılan hilelerin niteliğini değiştirmiş, profesyonelce işlenen bu suçları geleneksel yöntemlerle bulmak imkânsız hale gelmiştir. Son yıllarda ortaya çıkan bu suç ve hileler karşısında yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Yürütülen bu çalışmalar Türkçede“adli muhasebe”olarak isimlendirilen yeni bir alanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Son yıllarda, dünyada sıkça uygulanan adli muhasebe, adli sorunlarda, muhasebeden, denetimden ve araştırma yeteneklerinden faydalanmayı ifade eder. Bu çalışmanın amacı Adli muhasebecilik mesleği hakkında bilgiler vererek ülkemizde bilinirliğini artırmak, Gaziantep ilinde bankalarda yapılan ve adliyeye intikal etmiş muhasebe hilelerini niteliksel olarak incelemek hangi özellikte ki insanların bu tür hilelere yöneldiğini tespit etmektir. Ayrıca adliyeye intikal etmiş bankalarda yaşanmış muhasebe hilelerini niteliksel olarak incelemenin sonucundan elde edilen bulgulardan yola çıkarak bankalarda yapılan hilelerinin tespit edilmesi konusunda adli muhasebecilik mesleğinin önemini yorumlamaktır. Bu araştırmada ilk olarak hile, hile denetimi ve hile denetçiliği mesleği ve bu mesleğin kapsamındaki hileler özellikle bankalarda yapılanlarla ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde adli muhasebe kavramı, adli muhasebecilik mesleği ve özellikle muhasebe hileleriyle ilgili olan bankacılık suçları çeşitli kaynaklar yardımıyla açıklanmıştır. Son olarak da Gaziantep ilinde gerçekleşmiş ve adliyeye intikal etmiş muhasebe hile olaylarına ilişkin dava dosyalarındaki veriler toplanarak MAXQDA 12 programında nitel analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in technology have changed the effect of globalization, committed crimes and the nature of deceptions, and it has become impossible to find these professionally committed crimes by traditional methods. Work has been initiated to develop new methods and techniques against these crimes and tricks that have emerged in recent years. These studies have led to the emergence of a new area called“forensic accounting”in Turkish. In recent years, judicial accounting, which is frequently applied in the world, refers to taking advantage of accounting, auditing and research capabilities in judicial problems. The aim of this study is to increase awareness in the country by providing information about the profession of accountancy and to examine qualitatively the accounting frauds made in the banks in the city of Gaziantep and transferred to the judiciary. It is also necessary to interpret the importance of the forensic accountancy profession in the detection of bank frauds from the findings of the conclusions of qualitative examination of the accounting frauds experienced in the banks that have been transferred to the judiciary. In this research, firstly literature search was done about the profession of cheating, cheating supervision and cheating supervisor and deceives covered by this profession, especially those made in the bank. In the second part, the concept of forensic accounting, bankruptcy crimes related to the profession of accountancy and especially accounting frauds are explained with the help of various sources. Finally, the data in the case files related to the accounting fraud incidents that took place in Gaziantep province and transferred to the judiciary were collected and qualitative analysis was carried out in MAXQDA 12 program.