İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliği harcamalarının yönetim ve maliyet muhasebesi açısından fayda maliyet analizi: Manisa Kalıp Sanayi örneği
Benefit cost analysis in terms of management and cost accounting for occupational health and safety expenditures in enterprises: Manisa Mold Industry example
  1. Tez No: 470387
  2. Yazar: ERGÜN METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları, Fayda-Maliyet Analizi, İSG ve Verimlilik, Occupational Health and Safety, Occupational Accidents, Occupational Diseases, Analysis of Cost-Benefit, Productivity and OHAS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının işletmeler için bir maliyet unsuru olmanın yanı sıra işletmelere önemli katkılarının da olduğunu ortaya çıkarmaktır. Çalışma birbiriyle anlam bütünlüğüne sahip üç bölümden ulaşmaktadır. Birinci bölümde; iş sağlığı ve güvenliği kavramı açıklanmış, iş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemi üzerinde durulmuş, iş sağlığı ve güvenliğinin Dünya'da ve Türkiye'de tarihsel gelişimi anlatılmış, iş kazaları ile meslek hastalıkları incelenmiştir. İkinci bölümde; verimlilik ve verimliliği etkileyen faktörler incelenmiş, ergonomi ve iş güvenliğinin verimlilikle olan ilişkisi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; Manisa il merkezinde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın temel varsayımı işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yapılan harcamaların işletmeler açısından bir maliyet unsuru olmanın yanı sıra uzun vadede fayda sağlayacağının düşünülmesidir. Araştırma sonucunda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yapılan harcamaların işletmeler açısından bir maliyet unsuru olmanın yanı sıra uzun vadede fayda sağlayacağı varsayımımız doğrulanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının; iş kazası sayısını azalttığı, personel değişim hızını düşürdüğü, üretimde yaşanan kesintileri azalttığı, iş göremezlik sürelerini düşürdüğü, verimliliği artırarak üretim maliyetlerini düşürdüğü, şirket imajını olumlu etkilediği ve müşteri memnuniyetini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out that occupational health and safety practices are not only a cost element for businesses but also have significant contributions to businesses. The study consists of three parts with sementic cohorence. In the fist part, occupational health and safety is explained, the aim and importance of occupational health and safety is emphasized, occupational and safety's historical development in the World and in Turkey is explained and occupational accidents and diseases are examined. In the second part, it is examined the productivity and the factors that affect productivity, and the efficiency of the relationship between ergonomics and occupational safety is explained. In the third part, results of the research on the enterprises which operating in the province center of Manisa, are analyzed and interpreted. Survey method is used as a data collection tool in the research. The basic assumption of the research is to consider that spending expenses on occupational health and safety precautions is a financial matter for business organizations as well as it will avail for a long-term. As a result of the research, besides the fact that the expenses for occupational health and safety precautions are a financial matter for business organizations, our assumption which is that they will avail for a long period has been confirmed. It has been concluded that occupational health and safety implementations decreases the number of occupational accidents, shortens the time for substitution of personnel, decreases the interruptions during production process, decreases the durations of incapacity to work periods, increases productivity while decreasing the cost, provides prestigious image and increases customer satisfaction.