Veri madenciliği ve eğitim sektöründe bir uygulama
Data mining and an application in educational sector
- Tez No: 470388
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Eğitimde Veri Madenciliği, Data Mining, Educational Data Mining
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde teknolojik olanaklar sayesinde veri depolama kapasitesi artmış ve artan veri yığınları içerisinde anlamlı bilgiye erişmek zorlaşmıştır. Eldeki verilerin kullanılarak net olmayan ancak kullanılabilecek olan gizli bilginin çıkartılması, bu bilgilerin kullanılması veya bu bilgiler ile geleceğe yönelik tahminler yapılması veri madenciliği teknikleriyle yapılabilmektedir. Pazarlama, işletme, elektronik ticaret, tıp ve eğitim gibi pek çok alanda veri madenciliği tekniklerinden faydalanılmaktadır. Bu araştırma da, veri madenciliği süreçlerinin işleyişi ve detayları, veri madenciliğinde kullanılan modellerle ilgili detaylı bilgiler, araştırma kapsamında kullanılan paket programlarla ilgili bilgiler ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Uygulama bölümünde kullanılan veriler bir devlet üniversitesinin öğrencilerine uyguladıkları dönem sonu ders değerlendirme anketidir. Anket 5820 adet üniversite öğrencisine uygulanmıştır. SPSS Clementine ve WEKA programları kullanılarak veriler üzerinde lojistik regresyon ve karar ağacı algoritmaları oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, öğrenciler için belirleyici sorunun“Sınav, proje ve quizler öğrenmeye yardımcı oldu”başlıklı soru olduğu görülmüştür. Ancak öğrencilerin sorulara genellikle ders tekrar sayısı kriterine göre cevap verme eğiliminde olduğu yani dersi ilk tekrarda geçtiyse faydalı buldukları görülmüştür. Diğer belirleyici soru ise dönem başındaki beklentilerin karşılanması ve verilen kaynakların güncel olup olmadığıdır. Buna göre, derslerin başarısının öğrencinin mesleki gelişimlerini artırması ve dünya görüşünü geliştirmesi ile bağlantılı olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, karar ağacı yapılarından elde edilen bilgiler öğrencilerin sorulara yakın cevaplar verme eğiliminde olduklarını da göstermektedir. Bu durum dersler ve öğretim üyeleri hakkında edinilebilecek bilgileri de kısıtlamaktadır. Bu nedenle anket uygulaması yapılırken bu olumsuzluklara dikkat edilmesi sayesinde öğrencinin daha objektif değerlendirme yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca, anketin uygulanma şeklinin değiştirilmesi yani final sınavı yapılmadan önceki son derste uygulanmasıyla daha detaylı sonuçlar elde edilerek; hem dersin başarısının hem de öğretim üyesinin başarısının artırılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Data storage capacity has increased thanks to today's increasing technological capabilities and within increasing volumes of data, it becomes more difficult to access meaningful information. Data mining techniques makes predictions about future by extracting the available complicated dataset containing useful information and using it. Many field such as marketing, business, electronic commerce, medicine and education are utilized data mining techniques. This research consists of the operation and details of the data mining processes, detailed information about the models used in the data mining, information about the package programs used in the research and application sections. The data used in the application section is the term-end evaluation survey which a state university applies to its students. The survey was applied to 5820 university students. Using SPSS Clementine and WEKA programs, logistic regression and decision tree algorithms were constructed on the data and the obtained results were interpreted. According to the analysis results, it was seen that the determinant question for the students was question included“the exam, projects and quizzes assisted to learning”. However, it was determined that the students tend to answer the questions according to the course repetition criterion, that is, they found useful it if the lesson is passed when student take it first time. The other determinant question is whether the expectations at the beginning of the period are met and the sources are up to date. Accordingly, it was seen that the success of the courses is associated with the enhancement of the professional development of the student and the development of the worldview. On the other hand, the information obtained from decision-making structures also indicates that students tend to give close answers to questions. This situation also limits the information that can be obtained from the courses and the teaching members. For this reason, it is necessary the paying attention to these negatives while conducted the questionnaire. In addition, to increase the success of students and faculty members, it was thought that survey application time should be changed. Accordingly, survey shuld be appiled to students before the final exam, which will provide more detailed informaton.