George Gerbner'in kültürel göstergeler yaklaşımı ışığında 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin Kırgız kökenli izleyicilerin kültür anlayışları üzerindeki etkisi
The influence of 'Muhteşem Yüzyıl' Turkish television serial on Kyrgyz origin audience in terms of understanding of culture in light of 'cultural indicators theory' of George Gerbner
  1. Tez No: 470502
  2. Yazar: MEERİM SYDYGALİEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ÖZGÖKBEL BİLİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Toplum, Televizyon, Teleivzyon Dizileri, Culture, Society, Television, TV Serials
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Televizyon ortaya çıktığı günden itibaren en etkili kitle iletişim aracı olmuş ve günümüzde de yaygın bir şekilde kullanılarak popülerliğini sürdürmektedir. Televizyonu diğer kitle iletişim araçlarından üstün kılan şey, onun hem görsel hem de işitsel özelliğe sahip bir araç olmasıdır. Teknolojik ilerlemenin neticesinde televizyon programları da giderek çeşitlenmektedir. İzleyiler taradfından yoğun bir ilgi ile takip edilen televizyon programlarından biri televizyon dizileridir. Günlük yaşamın içine giren televizyon dizileri birçok konudu insanların tutum ve danışranışlarını belirlemektedir. Bir televizyon program türü olmakla birlikte bir kültür taşıyıcısı olan televizyon dizileri, öykü anlatırken kullandıkları karakter, diyalog, mekan ve zaman gibi araçlar ile ait olduğu toplumun kültürel kodlarını da yansıtmaktadır. Bu çalışma George Gerbner'in Kültürel Göstergeler yaklaşımı ışığında“Muhteşem Yüzyıl”dizisinin Kırgız kökenli izleyicilerin kültür anlayışları üzerinde etkisini ele almaktadır. Televizyon dizilerinde yer alan kültürel göstergelerin izleyiciler tarafından nasıl algılandığı ve izleyicilerde nasıl bir etki yarattığını araştırmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Television has been the most effective mass media since the day it first appeared and it continues to be popular with its widespread use today. Television is superior to other mass media, because of capturing both visual and audio characteristics. As a result of technological progress, television programs are also becoming increasingly diverse. One of the television programs followed by the audience with intense interest is TV serials. The TV serials which enter into everyday life determines the attitude and behavior of people in many subjects. Being not just a type of TV programs but also a culture carrier, TV serials is reflecting the cultural codes of the society to which it belongs, using such instruments like character, space, dialog, time etc. while telling stories. The main purpose of the research is to investigate how cultural indicators in the TV serials are perceived by the audience and how does it effect on the audience.