Candaroğulları beyliği döneminde Sinop
Candaroğullari principality period Sinop
- Tez No: 470509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk, Göç, Karadeniz, Sinop, Candaroğulları, Turkish, Migration, Black Sea, Sinop, Candaroğulları
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Türkler, tarihin her döneminde farklı sebeplerden dolayı başka coğrafyalara göç etmiştir. Türkler farklı coğrafyalara göç etmelerinden dolayı göçebe, göçer evli, konargöçer gibi isimlerle tanımlanmışlardır. Türklerin ana yurdu olarak bilinen Orta Asya'dan başka bölgelere göç etmeleri çeşitli sosyal ve ekonomik nedenlere bağlı olarak gerçekleşmiştir. Orta Asya'dan yapılan göçler neticesinde Türklerin hâkimiyet kurduğu bölgelerde sosyal, siyasi, iktisadi etkileri olmuştur. Bu kapsamda Orta Asya'dan dünyanın çeşitli noktalarına gerçekleşen Türk göçlerinin Anadolu coğrafyasına akışı büyük önem arz etmektedir. Özellikle 1071 Malazgirt Savaşı ve 1176 Miryokefelon Savaşı neticesinde Anadolu coğrafyasının bir Türk yurdu olduğunun tescillenmesi ile Türkleşme süreci hızlı bir şekilde başlamıştır. Bu kapsamda Türkler tarafından Karadeniz Bölgesi'ne gerçekleştirilen göçler ise ayrıca önem arz etmektedir. Anadolu'nun Türkleşme sürecinde önemli bir dönem olan Beylikler dönemi bu sürece büyük katkı sağlamıştır. Anadolu coğrafyasında süre gelen I. Beylikler döneminin birleştirici unsuru olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1243 Kösedağ Savaşı sonucunda dağılma dönemine girmesi ile Candaroğulları özellikle Sinop ve Kastamonu havalisinde güçlenmişlerdir. 1322 yılında Pervaneoğulları Beyliği yönetiminden çıkan Sinop 1461 yılında Osmanlı Devleti'nin muktedir hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in bölgeye hakim olmasına değin Candaroğulları Beyliği toprağı olarak kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turks migrated to other geographical areas due to different reasons at every period of history. Because Turks migrate to different geographical areas, they are defined by names like nomadic, immigrant married, konargocer. The migration of the Turks to areas other than Central Asia, known as the mainland, has taken place due to various social and economic reasons. As a result of immigrations from Central Asia, social, political and economical effects have been experienced in the regions where the Turks have dominated. In this context, the flow of Turkish immigrants from Central Asia to the various points of the world is very important to the Anatolian geography. As a result of the registration of Anatolian geography as a Turkish homeland in the wake of the Battle of Malazgirt and the Battle of Miryokefelon in 1176, the process of Turkization in Anatolia started quickly. In this context, migrations carried out by the Turks in the Black Sea Region are also important. The period of beylik which is an important period in the Turkification process of Anatolia has made a great contribution to the Turkification of Anatolia. As a result of the Anatolian Seljuk State, the unifying element of the First Principals of the period of Anatolia, entering the period of disintegration as a result of the 1243 Köse Mountain War, Candaroğulları became an active force especially in Sinop and Kastamonu airports. In 1322, Sinop, which was completely ruled by the Pervaneoğulları Beyliği from the Pervaneoğulları Beyliğu, remained the land of Candaroğulları in 1461 until the ruling Sultan Mehmet, the ruler of the Ottoman state, dominated the region.