XV. yy. Candaroğulları sahası şairlerinden Uşşâkî ve divanı (inceleme-metin)
Ussaki as a poet from 15th century Candarogullari area and his divan (analysis-text)
  1. Tez No: 671978
  2. Yazar: HİCRET OSTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA EGÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uşşâkî, Divan, Candaraoğulları Beyliği, Divan-ı Uşşâkî, Sinop, Klasik Türk Edebiyatı, Ussaki, Divan, Candarogullari, Divan-ı Ussaki, Sinop, Classical Turkish Literature
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
Uşşâkî, XV. yüzyılda yaşamış Sinoplu bir şairdir. Şu an için elimizde iki eseri bulunmaktadır. Bunlardan biri Yenbû-ı Hikmet, diğeri ise bu teze konu olan Divan-ı Uşşâkî'dir. Uşşâkî, bu eserini Sinop Candaroğulları Beyliği döneminde kaleme almıştır. Bu tezde, Uşşâkî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra şimdilik tek nüshasının Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde olduğu bilinen Divan'ı, şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise, eserin imlâ özelliklerine ve metnin kurulumunda izlenen yola yer verildikten sonra transkripsiyonlu metin ortaya konulmuştur. Bu çalışma ile XV. yüzyıla ait yeni bir divan gün yüzüne çıkarılmış olduğu gibi, bu eserin müellifi olan Uşşâkî hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ussaki, who lived in 15th century, when the classical Turkish literature was formed and made progress, is a poet from Sinop. At the present time, he has two literary works that are known. One of which is Yenbû-ı Hikmet, and the other one is Divan-ı Ussaki that is analysed by us. Ussaki composed this piece during the time when Candaroğulları Beylic was ruling around Sinop. In this dissertation, along with presenting the life of Ussaki, his literary character and his works, the Divan, which is the only script that is known to be at Süleymaniye Manuscript Library, is analysed formally and contextually. In the final part of the dissertation, a transcribed text of the work is also given. With this dissertation, Divan-ı Ussaki belonging to the 15th century has recently come to light and it is aimed to give information about Ussaki, the author of this work.