Gökırmak bakır madeni sahasında patlatma çalışmalarının planlanması
Planning of the blasting operatins of the Gokirmak copper mine
- Tez No: 470619
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ AKÇAKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Açık Ocak İşletmeciliği, Reaktif Zemin, Delme ve Patlatma, Şev Duraylılığı Patlatma Tasarımı, Open-Pit Mining, Reactive Ground, Drilling And Blasting, Blasting Design, Slope Stability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, Gökırmak Bakır Maden Sahasındaki yapılacak olan patlatmalar ele alınmış ve saha ile ilgili mevcut durumlar için hazırlanmış çalışmalar incelenip jeolojik ve jeofizik vb veriler doğrultusunda saha için çeşitli patlatma patern planlamalar yapılmıştır. Sahada patlatma ile ilgili işlemleri etkiliyici birçok faktör vardır. Bu çalışmada belirtilen faktörler tek tek ele alınmıştır. Etkilerine yönelik, çeşitli kaynaklar ve patlatma sektörü öncü firmalarında alınan bilgiler doğrultusunda patlatma tasarımı yapılmıştır. Gökırmak Bakır Madeni Projesi için patlatma etkin bir sorun olması muhtemel su problemine uygun patlatma patern tasarımı, şev duraylılığı sorunu olabilecek yerler için patlatma patern tasarımı, sülfürlü cevherleşmeler (reaktif zemin) için ayrı ayrı ve genel patlatma patern tasarımları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the blasting works to be realized at Gökırmak Copper Mine field were investigated and studies performed for current situation related to the site were examined and various blasting pattern plans also put into operation for the field in the direction of geological and geophysical data. There are many factors affecting operations related to blasting works. The factors mentioned in the present study are searched one by one. Various blasting and blasting designs have been carried out in accordance with the data obtained from leading companies in the blasting sector. Separate and general blasting pattern designs have also been proposed for the possible water problem, slope stability, sulfuric mineralization (reactive ground), which are effective problems for the Gökırmak Copper Mine Project.