Tüvenan gümüş cevherinden gümüş kazanılmasında mikrodalga enerjisinin liç performansına etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of microwave energy on leaching performance in the recovery of silver from rom silver ore
- Tez No: 470629
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Gümüş, Mikrodalga, Siyanür, Silver, Microwave, Cyanide
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, mikrodalga enerji, gümüş cevherinden gümüşün siyanür liçi ile kazanılmasında ön işlem olarak kullanılmış ve mikrodalga enerjinin gümüş kazanma verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda, farklı siyanür liçi parametreleri değerlendirilerek en az miktarda siyanür kullanımı, en kısa süreli liç işleminde en yüksek verimin elde edilmesi hedeflenmiştir. Mikrodalga enerji ile ön ısıl işlemin, liç performansına etkisinin belirlenmesi amacıyla 120-700 W arasında mikrodalga güç seviyesi ve 2, 5 ve 10 dakika mikrodalga işlem sürelerinde deneyler tesis şartları dikkate alınarak (%32 pülpte katı oranı, 2 gr/lt NaCN, 48 saat liç süresi) gerçekleştirilmiştir. Mikrodalga güç seviyeleri ve işlem süresinin etkisinin belirlenmesinden sonra tane boyutunun etkisinin belirlenmesi amacıyla farklı tane boyutlarında mikrodalga ön işlem uygulanmıştır. 75, 45, 38, 25 ve 10 mikrometre boyutlarına öğütülen gümüş cevheri, belirlenen mikrodalga güç ve sürelerinden ön ısıl işleme tabi tutulmuş ve akabinde tesis şartlarında liç işlemine alınmıştır. En yüksek oranda gümüş kazanımının elde edilebilmesi amacıyla mikrodalga güç seviyesi, işlem süresi ve tane boyutunun etkisinin belirlenmesinden sonra tesis şartlarının iyileştirilmesi ile birlikte liç süresi ve siyanür miktarının azaltılması amacıyla bir seri deney gerçekleştirilmiştir. Tesis çalışma şartlarında 48 saat olan liç süresinin daha kısa sürelere indirilebilmesi amacıyla 6-72 saat sürelerde deneyler gerçekleştirilmiş, devamında NaCN miktarının daha düşük seviyelere indirilmesi amaçlanmış ve 1-8 gr/l aralığında deneyler gerçekleştirilmiştir. Tesis şartlarında gerçekleştirilen deneylerden %43,1 olan gümüş kazanma verimi, 350 W 10 dakikalık mikrodalga ön işlem sonrasında %63,51 seviyelerine yükselmiştir. Ayrıca 350 W 10 dakikalık mikrodalga ön işlem ile tesis şartlarında elde edilen gümüş kazanma verimi 1 gr/lt siyanür miktarı ve 6 saatlik liç süresinde elde edilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, microwave energy was used as a pretreatment for the recovery of silver from silver ore by cyanide leaching and the effects of microwave energy on the silver recovery efficiency were investigated. In the study, it is aimed to evaluate the parameters of different cyanide leaks and to use cyanide in the least amount and to obtain the highest yield in the shortest leaching time. Experiments were carried out at microwave power levels of 120-700 W and microwave operating times of 2, 5 and 10 minutes in order to determine the effect of preheating with microwave energy on leaching performance (32% plump solid ratio, 2 gr / lt NaCN, 48 hours Leaching time). After determination of the microwave power levels and the effect of the processing time, microwave pretreatment was performed at different grain sizes to determine the grain size effect. Silver ores milled to sizes of 75, 45, 38, 25 and 10 micrometers were subjected to pre-heat treatment at specified microwave power and duration and then leached at plant conditions. A series of experiments were conducted to reduce the amount of leaching and cyanide in order to improve plant conditions after determining the effect of microwave power level, processing time and grain size so that the highest possible silver gain can be obtained. Experiments were carried out for 6-72 hours in order to lower the leaching time which is 48 hours in the plant working conditions to a shorter period, after that the aim was to decrease the NaCN content to a lower level and experiments were carried out in the range of 1-8 gr / l. The silver recovery yield, which was 43.1% of the experiments performed under the plant conditions, increased to 63.51% after microwave pre-treatment of 350 W 10 minutes. It was also found that the yield of silver recovery in plant conditions with a microwave pre-treatment of 350 W for 10 minutes could be obtained at a leaching time of 1 gr / lt cyanide and 6 hours.