Organik rankine çevrimleri için geliştirilen scroll genişletici ile elektrik üretiminin araştırılması
Investigation of electric generation with scroll expander developing for organic rankine cycles
  1. Tez No: 470719
  2. Yazar: NIHAD RAOUF MAAROOF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT SELBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Scroll tip genişletici, elektrik üretimi, enerji, ekserji, verim, deneysel çalışma, organik Rankine çevrimi, scroll expander, electricity production, energy, exergy, efficiency, experimental study, organic Rankine cycle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, scroll tip genişleticinin deneysel sistemi dizayn edilmiş, deneyler yapılmış ve termodinamik açıdan performansı araştırılmıştır. Bu sistemde hava bir kompresör yardımıyla basınçlandırılarak scroll tip genişleticiye gönderilir ve elektrik üretilir. Farklı noktalarda basınç, sıcaklık ve hacimsel debi ölçülerek üretilen elektrik enerjisi belirlenmiştir. Ayrıca deneysel sisteminde termodinamiğin birinci ve ikinci yasa analizleri yapılmıştır. Giriş basıncı, giriş sıcaklığı ve giriş hacimsel debisi ,hacimsel debi oranına, elde edilen elektriksel güçüne, genişletici izantropik verimine, enerji verimine, ekserji verimine ve toplam ekserji yıkımıne üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bunun yanında, giriş hacimsel debisi çıkış hacimsel debisine, hacimsel debi oranına ve elde edilen elektriksel güçüne üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Sonuç olarak, giriş basıncının artmasıyla enerji ve ekserji verimileri üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı, giriş sıcaklığının artmasıyla elde edilen elektriksel güçü, izantropik verimi, enerji ve ekserji verimileri arttığı gözlemlenmiştir. Maksimum ekserji verimi yaklaşık % 70 olarak bulunmuştur. Giriş hacimsel debinin de elde edilen elektriksel güçüne olumlu etki yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, experimental system of the scroll expander has been designed, experiments were performed and thermodynamically performance was investigated. In this system, compressed air is sent to scroll expander in order to generate electricity. Pressure, temperature and volume flow rate were measured on different points, and generated electricity was determined. In addition, the first and second laws of thermodynamics analysis of the experimental system were conducted. The effect of inlet pressure, inlet temperature and inlet volume flow rate was investigated on volume flow rate ratio, obtained electrical power, isentropic efficiency of expander, total exergy destruction rate, energy and exergy efficiencies. Besides, the effect of inlet volume flow rate was examined on outlet volume flow rate, volume flow rate ratio and obtained electrical power. As a result, as inlet pressure increases, energy and exergy efficiencies it does not any effect. However, rise of inlet temperature increases the obtained electrical power, isentropic efficiency of expander, energy and exergy efficiencies. The maximum exergy efficiency was approximately 70%. The effect is positive when increase inlet volume flow rate with the obtained electrical power.