İstanbul-Tuzla çevresinin jeoteknik incelemesi ve zemin güçlendirme çalışmaları
Geotechnical survey of Tuzla province-Istanbul and ground reinforcement work
- Tez No: 470825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin, zemin iyileştirme, taşıma gücü, sıvılaşma, Soil investigation, soil improvement, bearing capacity, liquefaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, İstanbul-Tuzla ve çevresi zeminlerinin jeoteknik incelemesini kapsamaktadır. Bu amaçla arazide zemin incelemesi yapılmış ve jeoteknik irdelemelerde bulunulmuştur. Zeminin sıvılaşma riski değerlendirilmiş ve gerekli zemin güçlendirme yapılması amacıyla taş kolon ve fore kazık yöntemi incelenmiştir. Çalışmalarda ek olarak temel sondajı verileri incelenmiştir. Sondajlardan alınan zemin karot örneklerinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi için laboratuar deneyleri yapılmış ve zemin sınıfı belirlenmiştir. Taşıma gücü blokların temelleri A, B, C, D yurt blokları tek tip proje şeklinde, bahçe + 4 blok olarak projelendirilmiştir. Toplamda 5300 m2 alana inşa edilecektir. Binalar Yapılması planlanan yapılar ile ilgili araziden kaynaklanabilecek problemler saptanmış, oturma hesapları irdelenmiş ve çözüm öneriler sunulmuştur. Tuzla ve çevresinin birinci derece deprem bölgesi olduğu göz önüne alınarak deprem yönetmeliğine uygun olarak yapı tasarlanması amacıyla parsel bazında zemin incelemesi ve temel hesapları yapılması gerekliliği belirlenmiştir. İstanbul İli, Tuzla İlçesi'nde 95243 m² yüz ölçümüne sahip olan alanın yer mühendislik özelliklerinin ortaya çıkartılması amacıyla toplam derinliği 100 m olan 6 adet sondaj yapılmış, 6 uygun noktada karşılıklı atışlı sismik kırılma çalışması yapılmış ve 6 profil boyunca rezistivite (özdirenç) ölçüleri alınmıştır. Ayrıca doğal yer periyodunun belirlenmesi için uygun 6 noktada mikrotremor çalışmaları yapılmıştır. Yüzeyde P- ve S- dalga hızları Vp1: 440-549 m/s ve Vs1: 160-199 m/s olan ve derinliği 1.47-1.92 m arasında değişen örtü tabakası tespit edilmiştir. Örtü tabakasının altında ise P-ve S- hızları, Vp2: 652-681 m/s ve Vs2: 256-267 m/s arasında değişen bir katman tespit edilmiş ve sondaj verileri değerlendirilerek bu birimin siltli kil olduğu yorumlanmıştır. Sondajlardan alınan örnekler üzerinde Atterberg limitleri testi ve üç eksenli basınç deneyi yapılmıştır. Deney sonuçlarından Sıkışma indisi Cc=0.26-0.43, Kıvamlılık indisi Ic=0.10-0.82, Terzaghi'ye göre Zemin Emniyet Gerilmesi 0.48-0.52 kg/cm2 bulunmuştur. Rijit temel olup, temelin oturacağı alan 4800 m2 civarındadır. Çalışma alanının Zemin grubu 'CL-CH', Yerel Zemin Sınıfı 'Z4've TA=0.20 sn, TB=0.90 sn olarak tespit edilmiştir. İnceleme alanında yatak katsayısı 1083–1134 t/m3 arasında değişmekte olup, etkin yer ivme katsayısı A0 > 0.40 olarak saptanmıştır. Mikrotremor çalışmalarından inceleme alanında hakim titreşim periyodunun To = 0.79 sn olduğu tespit edilmiştir. Zemin özelliklerinin belirlenmesinden sonra iyileştirme öncesi ve sonrası taşıma gücü hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study focus, geotechnical investigation of Tuzla and its surrounding area were examined. For this purpose, site investigation of terrain was studiedby geotechnical purposes. The risk of liguefaction of the floor is assessed. And stone column and fore pile method have been invegtigated in order to make necessory pround reinforcement. İn addition, basic driling data have been examined during the studies. Laboratory tests were carried out to determine the physical and mechanical properties of ground cored sample staken from the drilings and the ground class was determined. The bases of power blocks A,B,C,D dormitory blocks were designed as single type project, 4 garden blocks was designed. İn total 5300 m2 it will be builit in to the area.The settlement calculations of the buildings that are planned to be built and the problems that way arise from the area releted to them are determined and solution suggestions are presented. Considering that Tuzla and its surroundings are first degree earthquake regions, it has been determined that grosnd surveying and basic calculations should be done in order to design the structure in arcordance with earthpuake regulations. The study area where is in İstanbul 's district in Tuzla has 95.243 m² survey, drilled a well totally 100 meter measurement in 6 location, again on 6 suitable place seismic refraction method application were applied by injection and throughout 6 profiles resistance values were measured. Also for determination of natural terrain's period, microtremor applications were carried on 6 suitable location. Upper layer was detected which P- and S- wave velocity's values were Vp1: 440-549 m/s and Vs1: 160-199 m/s on the surface. Under layers which P- and S- wave velocity's values were exchangeable between of Vp2: 652-681 m/s and Vs2: 256-267 m/s were detected and determined by the wellhole datas and called silicated clay. The test method of Atterberg and 3 axis pressure test were applied on examples of drillings. By the datas of test there were determined of compression index: Cc=0.26-0.43, consistency index: Ic=0.10-0.82, according to Terzaghi formulation of allowable bearing value= 0.48-0.52 kg/cm². It is a rigid foundation with a base area of around 4800 after the determination. Soils were group of working area 'CL-CH', local terrain classification was founded as 'Z4've TA=0.20 sec. TB=0.90 sn and on the area of bedding value were changeable between of 1083–1134 t/m³, effective ground acceleration coefficient values were determined as A0 > 0.40. End of the mikrotremor applications at investigation area, pulse period values measured as T0 = 0.79 sec. Of the soil properties and the pre-post treatment transport forces were calculated.