1939'dan günümüze Milli Eğitim Şûralarında görsel sanatlar eğitimi ve uygulamaya yansımaları
From 1939 to present, visual arts education at national education councils and its reflection of practice
  1. Tez No: 471022
  2. Yazar: GÖNÜL ÜLKÜ BAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şûra, Millî Eğitim Şûraları, Görsel Sanatlar Eğitimi, Council, Councils of National Ministry of Education, Visual Arts Education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Millî Eğitim Bakanlığı'nın ve Türk Millî Eğitim Sistemi'nin en yüksek danışma organı konumunda olan Millî Eğitim Şûraları, Türk Eğitim Tarihi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Millî Eğitimle ilgili politikaların belirlenmesinde yol gösterici bir rol biçilmiş olan şûralarda alınan kararlar, tavsiye niteliğindedir. Bu nedenle de şuralarda alınan kararların uygulamaya bire bir yansıması söz konusu olmadığı gibi, zaman zaman kararların tersine uygulamalar da olmuştur. Bu çalışmada, temel amaç olarak; ilki 1939 yılında, on dokuzuncusu ve sonuncusu ise 2014 yılında toplanan Millî Eğitim Şûralarında Görsel Sanatlar alanına yönelik olarak alınan kararlar ve bu kararların uygulamaya yansımaları araştırılmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda, genel olarak şûraların Türkiye'nin eğitim politikalarını oluşturma süreçlerine etkileri, özel olarak da Görsel Sanatlar Eğitimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bir durum çalışması olan bu çalışmada, öncelikle birincil kaynaklar olarak tüm şuralara ulaşılmış; tarihçesi, yapısı, işleyişi gibi tanımlayıcı bilgileri toplanmıştır. Sonra, Görsel sanatlar eğitimine yönelik olarak şuralardaki tüm yapılanma ve işleyiş irdelenmiştir. Yine temel amaç doğrultusunda, görsel sanatlar eğitimine yönelik olarak alınan kararların uygulamaya yansımalarını saptamak amacıyla ilgili kaynaklar taranmış ve karar-uygulama bağlamında incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; Şûra komisyonlarında alınan kararlarda Görsel Sanatlar eğitiminin görüşülme oranlarının oldukça düşük olduğu, Şûralara çağrılan üyeler arasında sanat eğitimcisi sayılarının ise artan ve azalan oranlarla değişim gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın temel amaçlarından biri olan Şûra kararların uygulamaya yansımaları amacıyla yapılan inceleme sonunda ise, Görsel Sanatlar eğitiminin gelişimine ve sorunlarının çözümüne yönelik kararlar alındığı; bunların bir kısmının aynen, bir kısmının kısmen uygulamaya geçirildiği, bir kısmının ise uygulamaya aktarılmadığı/aktarılamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Councils of National Ministry of Education which are the highest organisations of the National Ministry of Education and Turkish National Education System have a great importance in the history of Turkish Education. The decisions taken by the Councils having an indicator role in choosing the policies of National Ministry are advisory. Therefore, since the decisions taken by the Councils are not always reflective in practise, the practices opposed to the decisions can be put into practises time to time. In this study, as the main aim, the decisions related to the Visual Arts by the Councils of National Ministry of Education of which meeting done in 1939 and the last one in 2014 and the reflective practises of these decisions were carried out. To achieve this, generally the effects of Councils on the process of establishment of policies of Turkish Education and specifically the effects of Council on Visual Arts Education were carried out as well. As this is a case study, firstly, all the Councils which are thought to be the first sources were attained and some descriptive information like the history, structure, and process of it were gathered. Then, the construction and process in Councils related to the Visual Art Education were scrutinized. Again to achieve the first main aim of this study, in order to identify the reflective practises of the decisions related to the Visual Arts Education, the related sources and decision-practise were examined. According to the obtained findings in the research, the decisions taken by the meetings of the Councils indicate that the rate of discussions related to the Visual Arts Education is rather low, and among the members of the Council the number of the art teachers is not clear as it has some fluctuations. The reflective practises of the decisions of the Councils which are among the primary aims of this study conclude that the decisions are taken so as to develop the Visual Art Education and offer solutions to the problems; however, in some parts of this, it is partially managed to put into use and in other parts, it is not/cannot be managed to put into use.