Sivil toplum kuruluşu çalışanlarının empatik beceri ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Examination of empathic skill and burnout levels of employees working for civil society organizations
  1. Tez No: 471023
  2. Yazar: JALE YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşu, Empati, Empatik Beceri, Tükenmişlik, Civil Society Organization, Empathy, Empathetic Skill, Exhaustion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışması sivil toplum kuruluşlarında gönüllü ya da ücretli çalışan bireylerin empatik becerileri ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sivil toplum kuruluşları, afet, tükenmişlik ve empati konuları üzerine ilgili makale, kitap, tez ve araştırmalar incelenmiştir. Uygulama bölümünde ise empatik beceri ölçeği ve tükenmişlik ölçeği ile demografik değişkenleri ölçmek amacıyla oluşturulan bir anket hazırlanmıştır. Çalışmada örneklem olarak 1999 Marmara depremi öncesinde kurulan Kızılay ve TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti)'nde, ücretli ya da gönüllü çalışanlar ele alınmıştır ve bireylerin üzerinde empatik beceri ve tükenmişlik düzeylerinin incelenerek, sürdürülebilir bir çalışma ortamı ortaya konulması amaçlanmıştır. 348 Kızılay ve 151 TRAC bünyesinde yer alan; 319 ücretli ve 180 gönüllü çalışanı tarafından cevaplanan anket sonuçlarına göre, kadınların erkeklere göre empatik beceri puanları daha yüksektir Aynı şekilde kadınların tükenmişlik düzeylerinin de erkeklerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer önemli bulgu ise, katılımcıların meydana gelen bir afette aktif olarak yardımda bulundukları alana göre empati beceri ölçeği sorularına verdikleri cevapların puanları incelendiğinde, gruplar arasında farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılır. Ancak meydana gelen bir afette aktif olarak yardımda bulundukları alana göre tükenmişlik ölçeği sorularına verdikleri cevapların puanları incelendiğinde, yokluk hipotezi reddedilerek istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Meydana gelen bir afette aktif olarak yardımda bulundukları alana göre incelediğimizde Kan Hizmetleri alanında hizmette bulunan katılımcıların tükenmişlik ortalamasının diğer alanlarda hizmet edenlerin tükenmişlik ortalamasından yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is conducted for determining the empathetic skills and levels of burnout of the employees who work in civil society organizations, and also the people work voluntarily in those places. The papers, books, thesis, and surveys on civil society organizations, disaster, exhaustion, and empathy were reviewed. In application chapter, it can be seen a questionnaire form prepared to measure the demographic variables by empathetic skill scale and exhaustion scale. The employees and people who work voluntarily in Red Crescent and TRAS (Turkish Radio Amateur Society) established before Marmara Earthquake in 1999 are used as the sample of the research. It is aimed to create a sustainable study environment by examining the empathetic skill and level of burnout of the individuals. According to the survey results obtained from 319 employees and 180 volunteer workers in 348 Red Crescent and 151 TRAS, the empathetic skill scores of females are higher than the male attendees. The levels of burnouts of females are also higher than the male ones. There is not found a meaningful difference between the groups when the answers of attendees for the empathy skill scale about their helping area during a disaster are analyzed. But, the absence hypothesis is denied, and a statistically significant difference is found when the scores of answers about their helping area during a disaster are analyzed based on the exhaustion (burnout) scale. The exhaustion average of attendees serve in Blood Service is found as higher than the exhaustion average of another attendee when the actively helping areas of a disaster are analyzed.