Yaşlılarda psiko-sosyal güçlükler ve sosyal hizmet ihtiyacı
Psychological hardships in elderly people and social work needs
  1. Tez No: 471084
  2. Yazar: MERVE NUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN KAHRAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Psikolojik Sorun, Sosyal Sorun, Sosyal Hizmet, Elderly, Elderly Care, Psychological Problems, Social Problems, Social Work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yaşlanma, kişinin fiziksel ve ruhsal yönden değişime uğramasıdır. Bu durum bireysel olmakla birlikte, toplumsal değerler ve diğer etkenler de toplumda yaşlı ve yaşlılığa verilen değeri ve yeri belirlemektedir. Yaşlılık sadece biyolojik etkilerle kısıtlanmayıp, aynı zamanda toplumsal ve kültürel etkileri olan bir süreçtir. Yaşlılık zamana ve toplumdan topluma farklılık göstermektedir. Yaşlıların yaşlılık döneminde aktiviteleri yavaşlamakta, buna bağlı olarak yaşam memnuniyet durumları azalmakta ve psiko-sosyal sorunları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde özellikle de büyük şehirlerde yaşlılar bakım, sağlık, konut, gelirin korunması ve sosyal refah hizmetleri ile ilgili gereksinimlerinin giderilmesi konusunda bazı sorunlarla karşılaşmaktadır. Artan yaşlı nüfusuyla birlikte yaşlıların sorunları da artmaktadır. Bu süreçte, psiko-sosyal sorunlar gibi sorunlara tanık olunmaktadır. Araştırma ile Etimesgut ilçesinde ikamet eden yaşlıların psiko-sosyal sorunları, sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanma düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini Etimesgut ilçesinde ikamet eden yaşlılar oluşturmaktadır. Etimesgut Belediyesi Tıp Merkezine 21 Kasım-21 Aralık 2016 dönemi içerisinde başvuran 60 yaş üzeri bireylerden 214 kişi ise örneklemi temsil etmektedir. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Bu modelle demografik özellikler, psiko-sosyal sorunlar ve bu sorunlar arası ilişkiye bakılmıştır. Araştırmanın verileri, nicel veri toplamak amacıyla değerlendirme formu kullanılarak bire bir görüşme yapılarak elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin elde edildiği değerlendirme formundaki soruların, geçerlik-güvenirliği yapılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 paket programı ve istatistiksel analiz yöntemleri yardımıyla elde edilmiştir. Sorular; psiko-sosyal sorunlar, sosyal hizmetlere ihtiyaç duyma düzeyi ve ihtiyaçların karşılanma düzeyi olarak üç bölümde incelenmiştir. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin güçlerinin farkında olmadıkları, psiko-sosyal sorunlara karşılaştıkları ve sosyal hizmet uygulamalarına ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, yaşlıların psiko-sosyal sorunlarına yönelik sosyal hizmet uygulamaları önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aging is a change in physical and spiritual aspects of a person in behavior. Although these individual situations, social values and other factors in elderly and but also old age the given value and place in society. Age restriction not only biological effects, but also the social and cultural effects. Until then, old age and differ from society to society. Slows down the aging period of the elderly activities, consequently decreasing the life satisfaction States and psycho-social problems are emerging. In our country, especially in big cities, the elderly health, housing, income protection and elimination of requirements for social welfare services in partnership with some problem. Along with the increasing elderly population is increasing the problems of the elderly. In this process, the witness has issues such as psycho-social problems. Etimesgut district resident elderly people with psycho-social problems, social services which identify their needs and the needs of tolerated aimed to evaluate the level of. The universe of this research has Etimesgut district resident seniors. Etimesgut Municipality Medical Center November 21, 2016 to December 21, 2016 applicant is over the age of 60 individuals representing 214 sampling. The research model is the relational scan model. Demographic features of this particular model, the psycho-social problems and the relationship between these problems is deprecated. The survey data, to collect quantitative data evaluation form has been obtained by making a one-to-one conversation using. The data of the survey obtained the reliability, validity of questions in the questionnaire, the evaluation is made-. The data SPSS 22.0 with the help of statistical analysis program and method have been obtained. Questions; psycho-social problems, social services as the level and needs are met the need for level three section. They were not aware of the power of older individuals who participated in the survey, the psycho-social problems and social service applications they need. As a result, older people's psycho-social problems, social services applications for advice.