Geri Dön

Bedeni kurgulamak: İslami romanlarda beden ve kimlik

Constructing of the body: The body and identity in the Islamic novels

  1. Tez No: 471115
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bedenselleşmiş Özne, Dini Habitus, Sekülerleşme, İslami Kimlik, İslami Roman, Embodied Subject, Religious Habitus, Secularization, Islamic Identity, Islamic Novel
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 331

Özet

Bu çalışma, 70'lerden 2000'lere uzanan süreçte“İslami kimliğin”Türkiye seyrini bedeni merkeze alarak yeni bir değerlendirmeye tabi tutmayı ve İslami kimliğin süreç içerisindeki durumunu, dalgalanmalarını beden sosyolojisinin son dönem gelişmelerinin sağladığı imkânlarla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada din ve beden merkezli sosyolojik çalışmalarda son dönemde sıkça kullanılan dini habitus (religious habitus) ve bedenselleşmiş özne (embodied subject) kavramları merkeze alınmıştır. Kavramlardan hareketle sekülerleşme tartışmalarına yeni bir boyut getirilmeye çalışılarak İslami kimliğin dönüşümü bu boyutta tartışılmıştır. Çalışmada veriler kırk yıllık bir süreci kapsayan dönemde yazılmış romanlardan elde edilmiş ve veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. 1970'lerden 2000'lerin başlarına kadar olan süreçte kaleme alınan 315 tane 'İslami roman' arasından belli kriterlere göre seçilen 12 roman niteliksel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışma ile, İslami kimliğin, modern seküler kültürün akışkan/heterojen zemininde en önemli tutunma noktası olarak görülen beden-benlik bütünlüğünde bir tür homojenleştirme suretiyle kendini idame ettirdiği; fakat özellikle 1990'larla birlikte gelişen bireyselleşme-kamusallaşma-siyasallaşma sürecinde, beden-benlik ilişkisinin heterojenleştiği ve böylece rafine bir sekülerleşme biçiminin önünün açıldığı görülmüştür. Beden-benlik ilişkisini kutsallığından arındırma (desacralization) şeklinde işleyen bu durum, İslami kimlik için, başkalarıyla bir arada yaşamanın önünü açtığı ölçüde bir tür 'modern hayat stratejisi' olarak değerlendirilebilir.

Özet (Çeviri)

This study aims to present a new evaluation of the journey of“Islamic Identity”in Turkey from 70s to 2000s. It particularly focuses on body within the context of emergent theories of sociology of body to present the status and fluctuations of Islamic identity through this period. This research takes into consideration the issue centering on the concepts of religious habitus and embodied subject derived from the studies of sociology of religion and body. In this study, a new perspective about the debates on secularization and Islamic identity is provided with this new conceptual set. Data are derived from novels written in this forty years period (from1970s to 2000s), and it is analyzed using content analysis method. The“Islamic novel”population is 315 in this period. Qualitative content analysis is applied to 12 novels purposively sampled from this population. As a result, Islamic identity have maintained a homogenized idea of body and self integrity on the fluid and heteregenous ground of modern secular culture as the most important foothold to preserve its homogeneity. However, after 1990s, this body and self integrity have become heterogenized through the growing process of individuation, deprivatization, and politicization in this era. İt can be evaluated that this desacralization of the body and self integrity have become a“modern life strategy”to the extend that for Islamic identity desacralization paved the way for the means of coexisting with others.

Benzer Tezler

  1. Âlâ Dergi içinde muhafazakâr modern yaşam tarzının izini sürmek

    Fallowing the trace of the conservative modern life style in Âlâ Magazine

    AVNİYE NEVBER CİHANGİROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    SosyolojiMardin Artuklu Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DİLEK CİNDOĞLU

  2. Cüveynî'nin kıyâs anlayışı

    al-juwayni's interpretation of qiyas

    MEHMET MACİT SEVGİLİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    DinAnkara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN TAŞTAN

  3. Akşemseddin'de Allah, kainat ve insan

    Allah, universe and human in the eye of Akshemseddi̇n

    MUHAMMED ALİ YILDIZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    DinAnkara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. VAHİT GÖKTAŞ

  4. Geleneksel İslam karşısında radikal İslam: Beden politikaları ve şiddet

    Traditional Islam versus radical Islam: Body policies and violenece

    ERCAN ÖZYİĞİT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    DinAnkara Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NUR BETÜL ÇELİK

  5. Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış

    The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective

    ABDOLGADER MOHAMED ALİ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2014

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN