İhracat performansını etkileyen faktörlerin pazarlama politikalarına etkileri: Konya otomotiv sektörüne yönelik bir araştırma
The export performance determinants effects on marketing policies: A study on Konya automotive sector
  1. Tez No: 471117
  2. Yazar: FATİH CURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, İhracat performansı, Pazarlama politikaları, İç faktörler, Dış faktörler, Export, Export performance, Marketing policies, Internal factors, External factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Küresel rekabet ortamında faaliyet gösteren işletmeler yerel pazarları yeterli görmeyip dış pazarlara açılmak istemektedirler. İşletmelerin sürdürebilir büyüme amacıyla dış pazarlara açılmak için kullandıkları en etkin yöntem ihracattır. İşletmeler ihracat yaparak yerel pazarlardaki olumsuzluklardan kaçınmayı amaçlar ve döviz girdisi yaratarak ülke ekonomisini canlı tutarlar. Dış pazarlara ürün veya hizmet sunarak açılan işletmelerin ihracat faaliyetlerindeki başarılarının göstergesi, işletmelerin ihracat performanslarının ölçülmesiyle anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda belirlenen, işletmelerin kontrol edebileceği işletme içi faktörler ve işletmelerin kontrol edemeyeceği işletme dışı çevre faktörleri ihracat performansının belirleyicileri olarak bilinmektedirler. Ayrıca işletmelerin sürdürebilir başarı için uyguladıkları pazarlama politikalarının ihracat performansını etkileyen faktörler tarafından önemli görüldüğü ve etkilendiği düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı ihracat performansını etkileyen faktörlerin pazarlama politikalarına etkilerinin araştırılmasıdır. Gerçekleştirilen çalışma doğrultusunda Konya otomotiv yan sanayi sektörüne yönelik ampirik bir araştırma ile elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ihracat performansını etkileyen faktörlerin pazarlama politikalarının belirlenmelerinde ve uygulanma düzeylerinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Enterprises, which operate in global competitive environment, do not find local markets adequate and desire to expand to foreign markets. For sustainable growth, the most effective method that enterprises use to expand to foreign markets is export. Enterprises aim to avoid problems in local markets by exporting and keep the country's economy alive by creating foreign currency inflows. In export activities, success indicator of enterprises that expand to foreign markets by offering products or services, is understood by measuring the export performance of the enterprises. Designated in this direction, the internal enterprise factors, which can be controlled by the enterprises, and the external enterprise environmental factors, which can not be controlled by the enterprises, are known as the determinants of the export performance. It is also believed that enterprises' applied marketing policies for sustained success are considered important and influenced by the factors affecting export performance. For this reason, the aim of the study is to investigate the effects of the factors affecting export performance on marketing policies. The findings obtained by an empirical research on the automotive supplier industry sector of Konya have been evaluated in the direction of the study. As a result, it has been revealed that factors affecting export performance are effective in determining and applying marketing policies.