Sosyal medya kullanımının siyasal katılıma etkisi
The effect of using social media on political partipication
  1. Tez No: 471156
  2. Yazar: ERCAN AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Siyasal İletişim, Web 2.0, Sosyal Medya, Political Participation, Political Communication, Web 2.0, Social Media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Basit bir meraktan geniş yelpazede bir eylem bütünlüğüne kadar uzanan siyasal katılım, demokratik sistemlerin vazgeçilmez unsurları arasındadır. Bireyler, temsili demokrasinin gereklerini siyasal katılım yolu ile gerçekleştirmektedir. Siyasal katılım, siyasal sistem karşısında vatandaşlar tarafından takınılan tutum ve davranışları içermektedir. Aynı zamanda siyasal katılım, kamu politikalarının oluşturulmasında kamuyu oluşturan bireylerin de söz sahibi olması anlamı taşımaktadır. Sıkça tartışılan konular arasında yer alan halkın siyasal katılım biçim ve düzeyleri Web 2.0 teknolojisi ile ortaya çıkan sosyal medya kavramıyla yeniden tartışma konusu olmuştur. İnteraktif özelliği ve katılımcı olma yönü ağır basan sosyal medya ile bireyler zaman, mekân gibi engellere takılmadan çok sayıda kişiye aynı anda ulaşabilmekte ve fikirlerini paylaşarak diğerlerini etkileme imkânı bulabilmektedir. Bu da sosyal medyanın katılımcı yönünü ön plana çıkaran özellikler arasındadır. Bu çalışma, sosyal medya kullanımının siyasal katılım üzerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Aksaray Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, lisans ve önlisans düzeyinde eğitim veren tüm birimlerdeki toplam 810 öğrenciye yüzyüze anket uygulanmıştır. Tez çalışması sonucunda, bireylerin demografik faktörleri ile siyasal katılım davranışları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmada katılımcıların büyük çoğunluğunun Facebook, YouTube, Instagram ve Google+ sosyal medya araçlarını yoğun biçimde kullandıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyal medya algıları ve sosyal medya kullanımları ile siyasal katılımları arasında da pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The political participation which ranges from a simple curiosity to the unity of activities is one of the indispensable elements of democracy. Individuals fulfill the requirements of democracy through political participation. Political participation includes the attitudes and behaviors of the citizens in the eye of political system. In the same time, political participation means that the individuals who constitute the public have a voice in the establishment of public policies. As it has been frequently discussed, the forms and degrees which individuals participate to the politics re-appeared in the agenda upon the emerging of social media after the Web 2.0 technology. Through the social media which has interactive characteristics and the dominance of being participant, individuals can simultaneously access to numerous people without any obstacles and influence the others through sharing their ideas. Thus, it is one of the characteristics which reveal participating aspect of the social media. This dissertation study aims to reveal the role of the employment of social media on political participation. In this line, totally 810 students in all the units of Aksaray University which give at both bachelor degree and associate degree were implemented a questionnaire. As a result of the dissertation study, it was found that there is a significant relationship between demographical factors of the individuals and their attitudes of participating to the politics. It was also observed in the research that majority of the participants intensively use the social media instruments such as Facebook, YouTube, Instagram and Google+. Also, a positive significant relationship was found between the perception of the participants related to social media and their using social media and their political participation.