Türk dış politikası aracı olarak insani diplomasi
Humanitarian diplomacy as an instrument of Turkish foreign policy
  1. Tez No: 471160
  2. Yazar: ORHAN BATTIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Politika, Diplomasi, İnsani Diplomasi, Akıllı Güç, İnsani Yardım, International Policy, Diplomacy, Humanitarian Diplomacy, Smart Power, Humanitarian Aid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Günümüz küresel sisteminde hızı, niteliği ve niceliği giderek artan uluslararası etkileşim, toplumların birbirleri ile daha fazla temas etmesini, daha yoğun ve çok boyutlu ilişkiler kurmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Özellikle Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve küreselleşme olarak adlandırılan etkileşim sürecinin ön plana çıkması, devletler arası düzeyde ekonomik ve askeri ilişkilerin, toplumsal etkileşimin, iç ve dış politika gündemlerinin çeşitlenmesini beraberinde getirmiştir. Küreselleşme sürecinde yaşanan gelişmeler uluslararası politikanın inşa ve yürütülme tarzı olan“diplomasi”kavramının da teori ve uygulama yöntemleri düzeyinde yeni boyutlar kazanmasına yol açmıştır. Diplomasi kavramının çok daha kapsayıcı bir anlam kazanmaya başladığı bu süreçte, farklı yaklaşım ve yöntemlerle işlerlik kazanan ve yeniden tanımlanarak kavramsal çerçevesi çizilmesi gereken uygulamalardan biri de insani diplomasidir. İnsani diplomasi, Türk dış politikasının karar vericileri ve uygulayıcıları tarafından son yıllarda sıklıkla dillendirilmeye başlayan ve popülerliği giderek artan kavramlar arasında yer almaktadır. Bu çalışmada insani diplomasinin anlamı, alandaki aktörler tarafından nasıl algılandığı, gerçek bir dış politika aracı olup olmadığı ve Türk dış politikasında uygulanabilirliği üzerinde değerlendirmelere yer verilmiştir. Sonuçta ise insani diplomasi uygulamalarının Türk dış politikasında tutarlı, sürdürülebilir bir araç olarak kabul edilebileceği ancak bunun reel politik açısından tamamen sorunsuz olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In today's global system, international interaction, which is expanding in speed, quality and quantity, makes it inevitable for societies to make more contact with each other and to create more concentrated and multidimensional relations. Especially ending of the Cold War and coming to the foreground of period of interaction, which is called globalization, brought the diversity of domestic and international policy agenda, social interaction, economic and military relations at the level of interstate. Developments in the globalization process have lead to gain new dimensions to the concept of“diplomacy”, which is the way of constructing and conducting international politics, at the level of theory and methods of practice. In this process when the concept of diplomacy has begun to gain a much more comprehensive meaning, one of the practices that work with different approaches and methods and which needs to be redefined and conceptualized is humanitarian diplomacy. Humanitarian diplomacy is among the increasingly popular concepts that have been frequently spoken in recent years by Turkish foreign policy decision makers and practitioners. This study includes, the meaning of humanitarian diplomacy, how it is perceived by the actors in the field, whether it is a real foreign policy instrument and applicability in Turkish foreign policy. As a result, it has been concluded that humanitarian diplomacy practices can be accepted as a consistent and sustainable instrument in Turkish foreign policy, but it is not completely unproblematic in terms of real politics.