Zeki Ömer Defne'nin Şiirleri'nin Türk dili açısından incelenmesi (Ses bilgisi-yapı bilgisi - dizin)
The investigaion of Zeki Ömer Defne's poems in terms of Turkish language (Phonetics- morphology- index)
  1. Tez No: 471175
  2. Yazar: AHU CAVLAZOĞLU DAVULCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zeki Ömer Defne, Şiir Dili, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Kelime Hazinesi, Denizden Çalınmış Ülke, Sessiz Nehir Puyalar I, Kardelenler Puyalar II, Halk Yolu, Zeki Ömer Defne, poetry issues, Phonetics, Morphology, The Word Treasure, Denizden Çalınmış Ülke, Sessiz Nehir Puyalar I, Kardelenler Puyalar II, Halk Yolu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1119
Özet
Çalışmamız Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı içinde şiirleri ile ön plana çıkan Zeki Ömer Defne'nin şiirlerinin Türk Dili açısından incelenmesidir. Zeki Ömer Defne (1903-1992) 'ye ait, Denizden Çalınmış Ülke (1971), Sessiz Nehir Puyalar I (1985), Kardelenler Puyalar II (1988) adlı şiir kitaplarındaki şiirleri ile; Halk Yolu (1924-1927), Çınaraltı (1941), Ün Isparta Halkevi Mecmuası (1942-1943), Ülkü (1944-1946) Zeytin Dalı (1949), Şadırvan (1948), Esi (1956), Çağrı (1959-1960), İstanbul (Sanat ve Edebiyat (1953-1954-1955-1956) ), Varlık (1956-1982), Türk Edebiyatı (1983-1993), Kaynaklar (1985), Türk Dili (1986-1993), Millî Kültür dergisi (aralıklarla1981-1987), Galatasaray dergisi (aralıklarla 1951-1967), Galatasaray Lisesi Yıllığı (1964-1965 ve 1974-1975) ve Özel Şişli Terakki Lisesi Yıllığında (1967 yıllığı ve 1969 yıllığı) yayımlanmış şiirlerinin dili üzerinde çalışılmıştır. Çalışmamızın Birinci bölümünde Zeki Ömer Defne'nin hayatı, eserleri, şiir anlayışı ve şiirlerinde işlediği konular, şairin şiirlerinde yaptığı değişikliklere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Defne'nin şiirlerinin Türk Dili açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bölümde ses bilgisi ve yapı bilgisi açısından dikkat çeken hususlar, Defne'nin şiirlerindeki kelime hazinesi, şairin şiir dilindeki sapmalar gösterilmiş, arkaik kelimeler tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde şairin kitaplarındaki şiirleri ve dergilerde yayımlanmış şiirleri bir araya getirilmiş ve yayın yılına göre şiirlere numara verilmiştir. Zeki Ömer Defne ilk şiirini 12 yaşında dörtlük olarak yazar, şiir zevkini küçük yaşlarda Çankırı'da alır. Asıl şiire başlayışı Çankırı'da çıkan Halk Yolu dergisine gönderdiği şiirlerle olur. Çalışmamızın dördüncü bölümü dizin bölümüdür. Dizin bölümü, şairin kullandığı kelimeleri tespit etmemize, arkaik unsurları saptamamıza yardımcı olmuştur. Sonuç bölümünde çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler yer almaktadır. Son olarak ek kısmında şair ile ilgili çeşitli fotoğraflar ve Defne'nin 1924-1927 yıllarında Halk Yolu Dergisinde yayımlanan şiirlerinin tıpkıbasımlarına yer verdik.
Özet (Çeviri)
Our study is to examine the poems of Zeki Ömer Defne, who is in the foreground with his poems in Turkish Literature during the Republican Period, in terms of Turkish Language. The poems of Zeki Ömer Defne (1903-1992) named Denizden Çalınmış Ülke, Sessiz Nehir Puyalar I, Kardelenler Puyalar II and Halk Yolu (1924-1927), Çınaraltı (1941), Ün Isparta Halkevi Mecmuası (1942-1943), Ülkü (1944-1946) Zeytin Dalı (1949), Şadırvan (1948), Esi (1956), Çağrı (1959-1960), İstanbul (Sanat ve Edebiyat (1953-1954-1955-1956) ), Varlık (1956-1982), Türk Edebiyatı (1983-1993), Kaynaklar (1985), Türk Dili (1986-1993), the poems published in Millî Kültür journal (with intervals 1981-1987), Galatasaray Journal (with intervals 1951-1967), Galatasaray Lisesi Annual (1964-1965 ve 1974-1975) and Özel Şişli Terakki Lisesi Annual (1967 annual and 1969 annual) were studied in terms of their poetry issues. In the first part of our section, Zeki Ömer Defne's life, works, understanding of poetry and the subjects of his poetry, the changes he made in his poetry were included. In the second part, Defne's poems were evaluated in terms of Turkish language. In this section, the points of attention in terms of phonetics and morphology, the word treasure in Defne's poems, the deviations in the poet's poetry language, and archaic words were identified. In the third chapter poems in poet's books and published poems in journals were brought together and numbered poems according to the publication year. Zeki Omer Defne writes his first poem at the age of twelve, and takes poetry pleasure in Çankırı at early ages. The main poetry starts with the poems that he sent to the Halk Yolu Journal' in Çankırı. The fourth section of our work is the index section. The index helps us to identify the archaic elements and to detect the words used by the poet. In the conclusion section there is the information we have obtained from our work. Finally, we added to the appendix part several photographs about the poet and the facsimile of Defne's poems published in the 'Halk Yolu Journal in 1924-1927.