İkna edici iletişim açısından korku çekiciliği kullanımı: Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kamu spotları örneği
Usage of fear appeal in persuasive communication: Case of Ministry of Health's public spotlights
  1. Tez No: 471191
  2. Yazar: ÖZLEM SEKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİYE NUR GÖRKEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İkna, Korku Çekiciliği, Kamu Spotu, Persuasion, Fear Appeals, Public Spots
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İkna amaçlı gerçekleştirilen iletişim çabalarında, hedef kitleyi etki altına almak ve istenen yönde davranış geliştirmek için çeşitli stratejiler ve yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışmada da bu stratejilerden biri olan korku çekiciliği ele alınmıştır ve 2006-2016 yılları arasında, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve desteklenen kamu spotları örneklem olarak seçilmiştir. Bu örneklem dahilindeki kamu spotları, oluşturulan kodlama cetveli ile içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Korku çekiciliğinin daha çok hangi konularda kullanıldığı, hangi korku unsurlarına hangi oranda yer verildiği, hangi ikna edici unsurların kullanıldığı, çözüm önerisi sunulma durumu gibi değişkenlerle, ikna edici iletişim açısından korku çekiciliğinin nasıl kullanıldığı saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçlara bakıldığında ise araştırma kapsamındaki kamu spotlarının hem rasyonel, hem duygusal çekicilikleri tercih ettiği görülmüştür. Ancak duygusal çekicilik türleri içinde korku çekiciliği daha büyük oranda kullanılmıştır. Rasyonel çekicilik daha çok sağlık hizmetleri ile ilgili tanıtıcı ve genel olarak bilgi verme amaçlı kamu spotlarında kullanılırken, korku çekiciliği direk olarak bireyin sağlığına zarar veren durumlarda daha fazla tercih edilmiştir. Genel olarak bakıldığında, bu çalışmada analiz edilen kamu spotlarında korku çekiciliğinin, çeşitli değişkenler açısından oransal olarak kullanım ve dağılım durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda ikna edici diğer unsurların kullanımı da çalışma kapsamında değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Various strategies and methods have been developed in persuasive communication efforts to influence the target audience and develop behavior in the desired direction. In this study, one of these strategies, the fear appeal was discussed and public spots published and supported by the Ministry of Health in between 2006 and 2016 were chosen as the sample.The public spots included in this sample were examined using the coding scheme and content analysis method.Attempts have been made to determine how fear appeal is used in terms of persuasive communication such as in which places the fear attractiveness is used, in which places the fear elements are located, in which persuasive elements are used, in the presentation of the solution proposal. When we look at the results, it is seen that the public spots within the research prefer both rational and emotional appeals. However, within the genres of emotional appeal, fear appeal has been used more often.While rational appeal is mostly used in public spots to provide introductory information and general information about health services, fear appeal is more preferred in situations that directly harm the health of the individual.In general, it has been attempted to determine the proportional use and distribution status of fear appeal in terms of various variables in the public spots analyzed in this study. At the same time, the use of other persuasive elements was also assessed within the scope of the study.