Türkiye'de yabancıların eğitim ve öğretim hakkı
Right to education of foreigners in Turkey
- Tez No: 471192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ve öğretim hakkı, yabancı öğrenci, öğrenci ikamet izni, yabancı öğretmen ve öğretim elemanı, yabancılar tarafından açılan okullar, Right to education and training, foreign student, student residence permit, foreign teachers and academic personnel, schools opened by foreigners
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yabancıların eğitim ve öğretim hakkını incelemektir. Türk hukukunda yabancı ile vatandaşın eşitliği ilkesi uyarınca eğitim ve öğretim hakkından yabancılar da yararlanabilirler. Ancak yabancıların temel hak ve hürriyetlerine vatandaşa oranla sınırlama getirilebilmesi mümkün olduğundan eğitim ve öğretim hakkı da yabancılar bakımından kısıtlanabilmekte ya da bu konuda bazı ek şartlar getirilebilmektedir.Yabancıların Türkiye'de öğrenci olabilmeleri için kanun koyucu tarafından bazı genel ve özel şartlar öngörülmüştür. Bu çerçevede yabancıların öğrenci olabilme hakkı öğrenim görmek istedikleri okul türleri bakımından farklılık göstermekte ve yabancı bu açıdan getirilen kısıtlama ya da şartlara uyması gerekmektedir Yabancıların öğretim hakkı, okul açma hakkı yanında öğretmen ve öğretim elemanı olarak çalışabilme hakkından oluşur. Yürürlükteki mevzuat hükümleri gereğince yabancıların öğretim kurumu açma hakkı milletlerarası özel öğretim kurumları ile sınırlıdır. Bunun dışında kalan öğretim kurumları yabancı gerçek ya da tüzel kişiler tarafından açılamaz. Yabancıların Türkiye'de öğretmen ya da öğretim elemanı olarak çalışabilmeleri ise kural olarak çalışma izni alabilmeleri ile mümkündür. Ancak bu konuda yabancılar bakımından bazı kısıtlamalar veya vatandaşa oranla ek bazı şartlar söz konusu olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the right to education and training of foreigners in Turkey. According to the principle of equality of foreigners and citizens in Turkish law, forigners can benefit from right to education and training. But it is possible to limit the fundamental rights and freedoms of foreigners. For this reason, the right to education and training can be restricted in terms of foreigners or some additional conditions can be brought about in this respect. Some general and special conditions are foreseen by the legislator in order for foreigners to become students in Turkey. In this framework, the right of foreigners to be students varies in the types of schools they want to study. The right to training of foreigners consists of the right to work as teachers and academic personnel as well as the right to open schools. In the terms of the right to open schools, some contditions or limitations have been envisaged for foreigners. Foreigners are allowed to works as teachers or academic personnel in Turkey if they can get a work permit. Bu there are also some restrictions on foreigners or some additional requirements in proportion to the citizens.