2013 okul öncesi eğitim programı ile ilgili öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teacher's views on 2013 pre-school education program
- Tez No: 471235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Okul Öncesi Eğitim Programı, Öğretmen Görüşleri, Pre-school, Preschool Education Programme, Teachers' Opinions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiği herkesçe bilinen yadsınamaz bir gerçektir. Formal anlamda ilk eğitimin verildiği kurumlarsa“ Okul Öncesi Eğitim Kurumları”dır. Bu durum kurumlarda verilen eğitim programının önemini birey ve toplum açısından önemli kılmaktadır. Bu araştırma 2013-2014 yılında uygulamaya konulan 2013 Okul Öncesi Eğitim Programını alan öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmek amacıyla yapılmış betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, Nevşehir ili belediye sınırları içinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi bağımsız anaokulu, ilkokul ve ortaokul bünyesinde bulunan anasınıfları ve kız teknik lisesi bünyesindeki uygulama anaokullarında görev yapan Okul öncesi eğitim öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin analiz edildiği karma yöntemle hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler formu ile Likert tipi 5 dereceli 53 maddeden ve 4 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünden 90 anket, nitel bölümünden 40 görüşme formu ile kişisel bilgi formu elde edilmiştir. Verilerin analizinde Kişisel bilgi formu ile elde edilen nitel veriler, frekans ve yüzdeleri alınarak ve içerik analizi yapılarak sunulmuş anketten elde edilen veriler SPSS 15 (Statical Packages for the Social Sciences) programı ile analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde okul öncesi eğitim öğretmenlerinin 2013 Okul öncesi Eğitim Programıyla ilgili kazanım ve göstergeler, günlük planlar ve günlük eğitim planı akışı, etkinlikler, okul öncesi eğitim programının genel değerlendirmesi, yıllık planların aylık planlara dönüştürülmesi, öğrenme merkezlerinin oluşturulması, aile katılımı ve işbirliği, ev ziyaretleri, uyarlamalara ilişkin olumlu görüş bildirdikleri belirlenmiştir. Fiziki yetersizlik nedeniyle öğrenme merkezlerinin oluşturulamaması, Sınıf içi malzeme ve donanım yetersizliği, MEB tarafından dağıtılan derginin yetersiz içerik ve sayıda olması Programın uygulanmasında karşılaşılan problemler olarak ifade edilmiştir. Ayrıca Katılımcılar tarafından değerler eğitimine daha fazla yer verilmesi, kaynaştırma eğitimi veren sınıflarda birden fazla öğretmenin görev yapması konuyla ve programla ilgili hizmet içi eğitim almak istedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a well-known and an undeniable certainty considered by almost everyone that education must start from the early ages. In fact, first educational institutions are considered as“pre-school educational institutions”in formal sense. This reality makes the education programme given at such institutions very important for the individuals and community. This research is a descriptive assay which assesses 2013 Pre-School Education Programme in light of teachers' opinions who have engaged in this Programme placed in effect between 2013 and 2014. The research group contains teachers at nursery classes employed at official and independent kindergartens, elementary and secondary schools under the supervision of the Ministry of Education and preschool teachers working at practice kindergartens operating under the Girls Technical High Schools within the city boundaries of Nevsehir. The research has been prepared by a mixed method in which quantitative and qualitative methods were analyzed. Personal Information Form and A Likert type semi-constructed interview form consisting of 5 levels, 53 articles and 4 open-ended questions have been used as data collection devices. Individual information forms have been acquired with 90 surveys in the quantitative section and 40 interview forms in the qualitative section of the research. In the analysis of the data, the qualitative data obtained by the Individual information form were taken by frequency and percentages and analyzed by content analysis and the data obtained from the questionnaire were analyzed with Statistical Packages for the Social Sciences 15 programme. Whilst findings have been examined, it has been identified that preschool teachers have demonstrated positive views with regards to earnings and indicators of 2013 Preschool Education Programme, daily plans and daily programme flows, activities, general overview of the preschool education programme, conversion of annual plans to monthly plans, setting up learning centres, participation of families and cooperation, home visits and adaptations. The major setbacks during the programme execution have been listed as invalidating of learning centres, due to the physical insufficiency, insufficiency of in class equipments and materials, insufficient number and unsatisfactory content of the Journal distributed by the Ministry of Education. Moreover, it has been determined that the participants want the value education to be given more place and they want more than one teacher to work in the mainstreaming classes and want to receive in-service training on the subject and the program.