Yavaş şehir akımı ve sürdürülebilirlik: konaklama işletmeleri açısından değerlendirme Muğla-Akyaka örneği
Slow city movement and sustainablity : Assessment of accommodation business/ example of Muğla-Akyaka
- Tez No: 471263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yavaş Şehir Hareketi, sürdürülebilirlik, Akyaka, konaklama işletmeleri, Slow City Movement, sustainability, Akyaka, accommodation business
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, turizm de Yavaş Şehir ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik yapılmıştır. Yavaş Şehir olmanın turizmde sürdürülebilirlik açısından olumlu ve olumsuz etkileriyle karşılaşılmıştır. Araştırma Türkiye'de Yavaş Şehir akımına üye olan Muğla'da bulunan Akyaka üzerinde yapılmıştır. Araştırma da nitel araştırma yöntemlerinde yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, turizm sektöründe çok aktif rol alan Akyaka'daki konaklama işletmelerinde yapılmış ve on beş konaklama işletmesi yöneticisi ile yapılmıştır. Görüşme sorularının değerlendirilmesi sonucu beş tane ana bulguya ulaşılmıştır. Sonuç bölümde ise Yavaş Şehir algısının katılımcılar üzerinde çevre, yaşam kalitesi ve turizm açısından olumlu algı yaratmıştır. Fakat bölgenin ekonomisi açısından olumsuz algı oluşturduğu görülmüştür. Yavaş Şehir akımına Akyaka'nın adaptasyonu açısından uyum sağladığı ve sağlamadığı durumlar tespit edilmiştir. Akyaka'nın Yavaş Şehir olma kriterlerine yönelik sonuçlar çevre, altyapı, teknoloji ve tesisler, yerel ürün ve üretimin desteklenmesi, konukseverliktir. Konaklama işletmeleri açısından Akyaka'nın Yavaş Şehir olma etkisine yönelik sonuçlar; tema sosyo-külterel olumlu etki, ekonomik olumlu etki, siyasi olumsuz etki ve sosyo- kültürel olumsuz etkidir. Turizm açısından Yavaş Şehir ile sürdürülebilirlik ilişkisi sonuçlarında ise pozitif ve negatif yönde gelişen iki ilişki gözlemlenmiştir. Pozitif ilişki; insanların bilinçlendirilmesi, yerel yönetimlerin desteklenmesi, turist kapasitesinin önemi, sit bölgesi olması, yeni ve korumacı projelerin yapılmasıdır. Negatif ilişki ise projelerin ve düzenlemelerin yetersizliği, hızlı büyümedir.
Özet (Çeviri)
Current research has been done to reveal the relationship between Slow City and sustainability in tourism. Being a Slow City has been affected positively and negatively in terms of sustainability in tourism. The research was conducted on Akyaka in Muğla, which is a member of the Slow City movement in Turkey. In the research semi-structured interview method was used. This research was carried out in the accommodation companies in Akyaka, which took a very active role in the tourism sector and conducted with fifteen accommodation business' managers. The evaluation of the interview questions reached five main findings. As a conclusion, it was found that Slow City Movement has created positive perception on participants about environment and quality of life & tourism. But it has seen negative affect on participants about economy of the region. It was determined that it is either suitable or not about Akyaka's adaptation to the Slow City. The results of Akyaka's Slow City criteria were environment, infrastructure, technology and facilities, support for local products and production, and hospitality. According to effect of The Slow City of Akyaka on accommodation business; socio-culterative positive effect, economic positive effect, political negative effect and socio-cultural negative effect. In terms of tourism, Slow City and sustainability relationship results show two positive and negative relationships. Positive relationship were faound as; Public awareness raising, support of local governments, the importance of tourist capacity, the presence of the site, and the construction of new and protective projects. The negative relationship were found as inefficiency of projects and regulations, rapid growth.