1681-1682 tarihlerinde Konya'da sosyal ve ekonomik hayat (26 numaralı Konya şer'iye siciline göre)
1681-1682 history of social and economic life in Konya (according to Konya sharia registers numbered 26)
  1. Tez No: 471266
  2. Yazar: ÖMER BÜBERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Konya şehir tarihi, sosyal ve ekonomik hayat, şer'iye sicili, kâdı, mahkeme, sancak, kazâ, mahalle, merkez-taşra ilişkileri, Konya, The Konya's city history, social and economic life, sharia registers, judge, court, starboard, county, parish, center-country is contact
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Osmanlı Devleti'nde merkezde ve taşrada, her tabakadan insanlar arasındaki hukukî ilişkilere dair kayıtları içeren şer'iye sicileri, Osmanlı'da aile, toplum, ekonomi ve hukuk gibi birçok alanın tarihi için önemli kaynaklardandır. Bu sebeple,“1681-1682 Tarihlerinde Konya'da Sosyal ve Ekonomik Hayat”başlıklı bu tezin ana kaynağını, 26 numaralı Konya Şer'iye Sicili oluşturmaktadır. Bu tezde, kâdı defterindeki konular Konya'daki sosyal, siyasî, ekonomik ve hukukî hayatla bağlantıları açısından ele alınmıştır. Çalışmanın konu başlıklarından olan Sosyal yaşamla ilgili konular; Konya'da sosyal yapı ve sosyal hiyerarşi, nüfus, aile, sosyal huzursuzluk ve sosyal suçlar, eşkıyalık ve hırsızlık olarak belirlenmiştir. Ekonomik hayatla ilgili olan konularda; Konya'daki mülk satışları, kira ve vergi gibi meseleler yer almaktadır. İdarî yapı ile ilgili konularda; Osmanlı taşra idaresi ve Konya şehri, taşradaki yöneticiler ve merkez-taşra ilişkisi hususlarında çeşitli tespitlerde bulunulmuştur. Hukukî işleyişe ait konuları ise; Konya'da mahkeme ve kâdı, miras, boşanma, nafaka takdîrleri, vasî ve vekîl tayinleri, mahkeme tarafından yapılan keşifler, köle ve câriye azâdı, hastalıkların tedavisi için rıza senetleri, suçluların cezalandırılmaları gibi konular oluşturmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, 26 nolu Konya şer'iye sicilini esas alarak Konya şehir tarihçiliğine katkıda bulunmaktır. Bir başka deyişle amacımızı, defterde bulunan kayıtlardan hareketle yukarıdaki sayılan konuları ele alıp, defterin ait olduğu tarihler arasındaki dönemin Konya tarihine ışık tutmak diye tanımlayabiliriz.
Özet (Çeviri)
Center and country in Ottoman State, records containing records of legal relations hips between people, It is an important source in the Ottoman empire. Therefore, the main source of this thesisi titled“1681-1682 history of social and economic life in Konya”, Konya sharia registers numbered 26 creating. Discussed issues in this tehesis, It has been examined in terms of its connection with social, political, economic and legal life in Konya. Social life issues: Social structure and hierarchy in Konya, population, family, social unrest and social crimes, banditry and steal. Issues related to economic life: Property sales, ıssues such as rent and tax in Konya. Administrative structure issues: Ottoman provincial administration and Konya city, Managers in the country and center-country is contact. Legal issues: Judge and court in Konya, heritage, divorce, alimony appreciation, appointment of guardian and proxy, discoveries of the court, slave and concubine freedom, permission certificate for disease treatment, punishment of criminals ıt consists of such subjects. Our purpose, contributing to the history of Konya city. 1681-1682 between dates, to shed light on Konya's history.