20. yüzyıl batı resim sanatında varoluşçu izler
Existential trail in 20th century western pictorial art
- Tez No: 471265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KIYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim Sanatı, Varlık, Varoluş, Varoluşçuluk, Beden, Pictorial Art, Existence, Existentialism, Body
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Savaşlar, ekonomik sıkıntılar, devrimler, hızla ilerleyen teknolojik ve bilimsel gelişmeler dünya düzenini tamamıyla değiştirmiş, zihinsel ve ruhsal buhranlar yaşatmıştır. Geçmişin kültürel değerleri yıkılırken, insanın kendi benliğine dair algıları da değişmiştir. Endüstrinin gelişimi, insan yaşamına birçok yönden kolaylık getirmesine rağmen kötü etkiler de doğurmuştur. İnsan ruhunun çektiği sıkıntılar varoluşçu felsefe ile dile gelmiş, 20. yüzyıl sanatının düşünce kaynağını oluşturmuştur. Sanatçıların dünyaya ve hayata bakışını, yaşananları yorumlamasını, düşünme biçimini temelden etkileyen varoluşçuluk, resimlerde ele alınan konularda, bedenlerin farklı yorumlarında hissedilmektedir.“20. Yüzyıl Batı Resim Sanatında Varoluşçu İzler”adlı eser-metin çalışmasında öncelikle ana hatlarıyla varoluşçuluğun ne olduğuna, nasıl ortaya çıktığına, varoluşçulara dair genel düşüncelere değinilmiştir. 20. yüzyılı hazırlayan sosyo-politik gelişmeler konumuzu ilgilendirdiği ölçüde incelenmiştir. Sonraki bölümde, 20. yüzyıl resim sanatında varoluşçu düşüncenin izlerini taşıyan resimlerin incelendiği genel değerlendirme metnine yer verilmiştir. Çeşitli sanatçıların üretim şartlarını etkileyen olgularla ilişkisi tarihsel bilgiler ışığında incelenmiş, varoluşu ele alma biçimleri ve resimlerindeki beden imgeleri hakkında genel bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wars, economical troubles, revolutions, rapidly progressive technological and scientific developments have totally changed the world order, caused mental and spiritual crisis. While the cultural values of the past have been destroyed, the perceptions of the man's own self have changed. Although the development of the industry has facilitated the human life in many aspects, it has also caused ill effects. The troubles of the human soul have been expressed through existentialist philosophy, have constituted the source of thought of 20th century art. The existentialism, which influences fundamentally the artists' view of the world and life, the interpretation of the living, and the way of thinking, are felt in different interpretations of the body and the subjects in the pictures. Primarily, it has been mentioned what is existentialism, how emerged existentialism, general thoughts about existentialism, in general terms, in work-text study that named“Existential Trail In 20th Century Western Pictorial Art”. It has been investigated socio-political developments that prepared 20th century, which concerning this subject. In final section, it has been given place to the overall assessment text which viewed painting bearing the traces of existantialism thought in 20th centuriy pictorial art. The relation between the phenomenons that effects the productivity conditions of the various artists were overviewed in the light of the historical informations, an overall study has been made about the ways of handling existence and the body images in their paintings.