Biomechanical evaluation of frodure healing in long bones: An Experimental study on intromedullary stabilized rabbit tibia
Uzun kemiklerdeki transvers kırıklarda iyileşme sürecinin biyomekanik takibi: İntramodüller fiksasyon ile sabitleşmiş tavşan tibiası üzerinde deneysel çalışma
  1. Tez No: 47130
  2. Yazar: OZAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR GÜNEL, PROF.DR. NURİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık İyileşmesi, Biyomekanik, Üç Noktalı Eğme, Modal Analiz, Doğal Frekans Ölçümü, Ultrasonik Ölçüm. VI, Fracture Healing, Biomechanics, Three Point Bending, Experimental Modal Analysis, Natural Frequency Measurement, Ultrasonic Testing. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz UZUN KEMİKLERDEKİ TRANSVERS KIRIKLARDA İYİLEŞME SÜRECİNİN BİYOMEKANİK TAKİBİ: İNTRAMEDÜLLER FİKSASYON İLE SABİTLENMİŞ TAVŞAN TİBİASI ÜZERİNDE DENEYSEL ÇALIŞMA Akkuş, Ozan Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Akkaş Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur Günel Eylül 1995, 124 sayfa Kemikte oluşan bir kırığın ne kadar süre tespit edilmesi gerektiğinin kararlaştırılması klinik muayene ve radyolojik yöntemlerle sınırlıdır. Mevcut yöntemlerin tespit süresini doğru olarak tahmin edememesi bazı kırıkların yetersiz sürede, bazılarının da yeterinden fazla sürede tespiti ile sonuçlanmaktadır. Gereğinden kısa sürede tespit edilen kırıklar hatalı kaynama ya da kaynama yokluğuna sebep olmaktadır. Gereğinden uzun tespitlerde ise eklem sertliği, kemik erimesi sık olarak görülmektedir. Radyolojik muayene, kırık sırasında oluşan kal dokusu hakkında bilgivermektedir ama kemiğin mekanik durumunu yansıtmakta yetersiz kalmaktadır. İyileşme süreci boyunca, kırık kemiğin esneklik, sönümlenme sabiti ve doğal titreşim frekans değerleri gibi mekanik özellikleri kayda değer değişim göstermektedir. Bu çalışmada mevcut tekniklere alternatif olarak titreşim teknikleri kullanılarak tavşan tibiasındaki enine kırık modeli takip edildi. İyileşme süreci, kırık kemikteki mekanik parametrelerin sağlam karşı kemikteki parametrelere yaklaşımı temel alınarak gözlemlendi. Üç aylık Yeni Zellanda tavşanlarının sağ tibiaları anestezi altında, enine kesiyi takiben intramedüller fiksasyon ile sabittendi. Ameliyatı takip eden 15, 28, 42 ve 90 günlerde intermedüller çiviler çıkarıldı ve in vivo, deri üstü doğal frekans ölçümleri yapıldı. Doğal frekans ölçümlerine ek olarak in vitro ortamda çift kanallı frekans spektrum ayrıştırıcısı ile modal analiz, ultrasonik dalga hızı ölçümü ve üç noktalı eğme deneyleri gerçekleştirildi. Modal analiz ve üç noktalı eğme deneyleri kayda değer bir uyum göstermiştir (r=1.00, p=0.003). Doğal frekans değerleri ve ultrasonik test sonuçları iyileşen kemiğin mekanik durumu hakkında bilgi vermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOMECHANICAL EVALUATION OF FRACTURE HEALING IN LONG BONES: AN EXPERIMENTAL STUDY ON INTRAMEDULLARLY STABILIZED RABBIT TIBIA Akkuş, Ozan M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Günel September 1995, 124 pages Monitoring of the consolidation of a healing fracture is important to prevent the occurrence of malunion or nonunion due to early weight bearing and loss of flexibility due to late weight bearing. Radiological examination is a good tool to assess the amount of callus but does not unveil the real state of a of fracture in biomechanical means. During healing process the fractured bone undergoes apparent changes in its mechanical properties like stiffness, damping and resonant frequencies.This thesis analyzes fracture healing process in rabbit tibia by making use of vibration analysis, alternative to the present diagnosis iiimethods and it inspects the optimum time of healing by convergence of vibration parameters of fractured tibia to the parameters of unfractured contralateral in the study. The right tibia of male, three month New Zealand rabbit is osteotomized under anesthesia and intramedullary fixation is performed following open reduction. Intramedullary rods are removed at 15, 28, 42 and 90 days postoperatively for in vivo and in situ non-invasive measurements of resonant frequencies. Modal analyses of the tibias are performed by dual channel frequency spectrum analyzer and three point bending test is utilized following sacrification by hypovolemic shock. Each group comprises 6 rabbits. Modal analysis results are in considerable correlation (Spearman's rank correlation coefficient r=1.00, p=0.003) with three point bending test data which reflect the mechanical condition of bone the best. Resonant frequencies and ultrasonic testing did not yield noteworthy results that will give evidence about the mechanical condition of healing bone. Conclusively, it is not possible to diagnose fracture healing by using resonant frequency and ultrasonic testing parameters but modal analysis can be an important tool to assess healing of a long fractured bone.