Eskişehir evsel ve endüstriyel atık sularının aktif çamur yöntemiyle birlikte arıtılabilirliği
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 6451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCENGİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1988
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Eskişehir'in bazı evsel ve endüstriyel atık sularının aktif çamur yöntemiyle birlikte arıtılması nın deneysel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Endüstriyel atık sular; Sümerbank Basma Fabrikası, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii anonim Şirketi, Organiz® Sanayi Bölgesi ve Şeker Fabrikasının Porsuk çayına karışma noktalarından alınmıştır, arıtım öncesi çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, toplam ve askıda katılar, azot ve fosfor tayinleri yapıl mış ve endüstriyel atık sular için yağ ve gres, siyanür ve bazı ağır metal tayinleri de yapılmıştır. Klasik aktif çamur sistemlerinin laboratuvar ölçeğin de bir benzeri olan deney düzeneğinde kullanılan havalan dırma tankı, hava ile karıştırılan sürekli tam karıştır- 3 malı bir akım reaktörüdür. Havalandırma tankı 6,8 dm 3 hacminde silindirik, çöktürme tankı 3,26 dm hacminde s il indir ik- konik olup 304 paslanmaz çeliğinden yapılmış tır. Biyolojik arıtımdan önce mekanik arıtma sağlanmış tır ve sistem yat ışkın duruma (steady-state) eriştikten sonra çöktürücü üstünden taşan arıtılmış su örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Besleme hızı, dolayısıyla kalma süresi ve çamur geri devir oranı sabit tutulmuştur. Evsel atık sulara artan oranlarda endüstriyel atık sular karıştırılarak arıtma deneyleri yürütülmüştür. Deneysel veriler çizelgeler halinde verilmiş ve bazı grafikler hazırlanmıştır. Tüm deneylerde beş günlük biyokimyasal oksijen ihtiyacı giderimi $80-96 ve kimyasal oksijen ih tiyacı giderimi $86-98 dolaylarındadır. 4skıda katılarda, toplam katılarda ve renkte de önemli ölçüde giderme sağ lanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of combined treatment possibilities of some municipal and industrial wastewaters of Eskişehir (Turkey) by activated sludge method was the aim of this research. Industrial wastewaters m'ere taken from Sümerbahk Textile Industry, locomotive and Motors Industry, Organized Industrial District and Sugar Factory at discharg e points to Porsuk river. Dissolved oxygen, pH, temperature, biolo gical oxygen demand, chemical oxygen demand, total and suspended solids, nitrogen and phosphorus contents were determined on original samples, and oil and grease, cyanide, and some heavy metals analyses were also made for industrial wastewaters. ân aeration tank, which was used in conventional activated sludge systems, is a continuous stirred tank reactor with 3 air mixing, aeration tank is a 6,8 dm cylindir and settling 3 tank is a 3» 26 dm cylindir with conical bottom, both are made of 304 stainless-steel. Before biological treatment, mechanical treatment was applied and after the system was reached to steady-state condition samples from treated overflow water taken and analysed. Wastewater feed rate consequently retention time and sludge recycle ratio were held constant. Treatment experiments were applied to mix tures of increasing proportions of industrial wastewaters to municipal wastewaters. Experimental data were given on tables and some graphs were prepared. Decreases in the bio chemical oxygen demand were about 80-96 fo and chemical oxyge*1 demand were about 86-98 % at all experiments. Decreases in the suspended solids, total solids, and colour were also appreciable.
Benzer Tezler
- NF90 membranı ile plastik endüstrisi atık suyunun çapraz akışlı nanofiltrasyon yöntemiyle arıtımı
Treatment of plastik industry wastewater by cross-flow nanofiltration method with NF90 membrane
BÜŞRA ELİF TAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Kimya MühendisliğiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DUYGU KAVAK
- Katı atık düzenli depolama sahası sızıntı suyunun elektrokimyasal yöntemle arıtımı ve arıtım çamurunun jeopolimer üretiminde kullanımı
Treatment of solid waste landfill leachate by electrochemical method and use of sewage sludge in geopolymer production
HANİFE KÜBRA KIRIKBIÇAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Kimya MühendisliğiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞEGÜL AŞKIN
- Hastane atıksularının karakterizasyonu, arıtılabilirliği ve Eskişehir iline ait bir örnek
Characterization and treatability of hospital wastewaters: A case study on Eskişehir
PINAR GÜLTEKİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Çevre MühendisliğiSelçuk ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEMAL GÜR
- Atıkların yönetiminde yanma ve art-yakma mühendisliği; Avantaş ve sorunlar
Combustion and afterburner engineering in waste management: advantages and bottlenecks
MÜFİDE BANAR
Doktora
Türkçe
1998
Kimya MühendisliğiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SERAP KARA
- Bazı endüstriyel ve evsel atık suların fizikokimyasal çöktürme yöntemi ile arıtılması
Başlık çevirisi yok
ERCAN GÜRBÜZ
Yüksek Lisans
Türkçe
1985
Çevre MühendisliğiAnadolu ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. M. ERCENGİZ YILDIRIM