Polikistik over sendromlu hastalarda yaşın ve BMI'nın fertilizasyon, embriyo gelişimi, endometrium kalınlığı ve implantasyon oranı ile ilişkisi
The effect of the age and the BMI on the fertilization rate, the embryo development, the endometrial thickness and the implantation rate of the patients with PCOS (Above and below the age of 35 years)
- Tez No: 471352
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÖZEKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, BMI, implantasyon, fertilizasyon, Polycystic over syndrome, BMI, implantation, fertilization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Polikistik Over Sendromu (PCOS), ovulasyon dönemine giren kadınlarda menstrüel düzensizlik, hirşutizm, hiperandrojenizm ve aşırı androjen üretimine bağlı etiyolojisi hakkında netlik olmayan, metobolik sendromla ilişkisi olduğunda uzun dönem riskleri taşıyan hormanal bir bozukluktur. Çalışmamızda PCOS olan ve olmayan, 35 yaş altı ve üstü olmak üzere toplamda 60 hastanın BMI' nın fertilizasyon, embriyo gelişimi, endometrium kalınlığı ve implantasyon oranları incelenerek karşılaştırıldı. PCOS olmayan 35 yaş altı hastaya Grup 1, PCOS olan 35 yaş altı hastaya Grup 2, PCOS olmayan 35 yaş üstü hastaya Grup 3, PCOS olan 35 yaş üstü hastaya Grup 4 denilerek karşılaştırma yapıldı. Grup 1 ve Grup 2 de ortalama fertilize oosit sayısı sırayla %6,27 - %8,48, gebelik oranı sırayla %18,30 - %20,0, implantasyon oranı, %29,44 - %56,67 olarak, endometrium kalınlıkları sırayla 10,88mm - 12,20mm olarak bulunmuştur. Grup 3 ve Grup 4 arasındaki karşılaştırmada ortalama fertilize oosit sayısı sırayla, % 6,53 -%8,42, gebelik oranı sırayla %18,70 - %20,0 implantasyon oranı sırayla %37,22 - %41,66 endometrium kalınlıkları sırayla 10,00mm - 12,23mm olarak bulunmuştur. Sadece hastanın yaşı, oosit sayısı ve endometrium kalınlığının karşılaştırılmasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Hasta sayısı arttırılarak yapılan prospektif bir çalışmada BMI oranında daha etkili bir sonuç alınabilir.
Özet (Çeviri)
The effect of the age and the BMI on the fertilization rate, the embryo development, the endometrial thickness and the implantation rate of the patients with PCOS ( above and below the age of 35 years.) Polycystic ovarian syndrome occurs in woman with the symptoms of menstruel disorders, hirsutismus, hyperandrogenism and metabolic syndrome is related to long term hormonal disorders. In this study, totally 60 patients with or without PCOS who are above or below 35 years of age are compared from the point of BMI, fertilization rate, embryo development, endometrial thickness and implantation rate. The patients above 35 years of age without PCOS are named as Group 1, the patients below 35 years of age with PCOS as Group 2, the patients above 35 years of age without PCOS as Group 3, and the patients above 35 years of age with PCOS as Group 4. In the Group 1 and Group 2 the fertilization rates are 6,27% and 8,48%; the pregnancy rates are 18,30% and 20,0% , the implantation rates are %29,44 and %56,01; the endometrial thicknesses are %10,88 and %12,20 respectively. However, In Groups 3 and 4, The fertilization rates are %6,53 and %8,42; the pregnancy rates are %18 and %20; the implantation rates are %37,22 and %41,66; and the endometrial thicknesses are 10 mm and 12,23mm respectively. Only, the relation between the age of the patients and the number of oocytes and endometrial thickness are found to be statisticly significant. If the number of patients is increased in a prospective study BMI may also be effective.