Parıes orbıtalıs ve intraorbital yapıların endoskopik cerrahi yaklaşım açısından multidedektör bilgisayarlı tomografide anatomik analizi
The anatomic analysis of the orbita and the surrounding structures concerning endoscopic surgery using computed tomography scans
- Tez No: 471520
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Orbita, Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi, morfometri, varyasyon, lamina orbitalis, Orbita, MDCT, morphometry, variation, lamina orbitalis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç Orbita, göz ve etrafını saran intraorbital yapıları içeren, tabanı önde aditus orbitalis, tepesi arkada canalis opticus adını alan piramit şeklinde kemik bir boşluktur. Os sphenoidale, os frontale, os ethmoidale, os zygomaticum, os palatinum, os lacrimale ve maxilla birleşerek cavitas orbitalis'i oluşturur. Orbital tümör ve kırıklar, konjenital hastalık, Graves orbitopati gibi çeşitli orbital patolojiler, cavitas orbitalis'in volüm ve duvar alanlarında değişikliğe yol açar. Bu patolojiler görme kaybı, ekstraoküler kas sıkışmasına bağlı diplopi, enoftalmus, kemik kayıplar ve kozmetik komplikasyonlar (orbital rekonstrüksiyon komplikasyonları da dahil) gibi çeşitli klinik bulgulara sebep olur. Yöntem Bu tez çalışmasında, cavitas orbitalis ve intraorbital yapıların morfometrisi araştırıldı. Ayrıca, os ethmoidale lamina orbitalis bölümü'nün varyasyonları ve morfometrik ölçüm sonuçları ile olan ilişkisi bölgeye endoskopik yaklaşımlar açısından incelenmiştir. 200 orbita'nın Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri retrospektif olarak incelendi ve sonuçlar yaş, cinsiyet ve lateralizasyona göre karşılaştırıldı. Bulgular Ölçüm sonuçları, intraorbital yapılar ile ilgili olanlar ve orbital duvar morfometrisine ilişkin değerler olarak iki gruba ayrıldı. İntraorbital yapılara ait değerler, erkeklerde kadınlara göre daha büyük olup istatistiki olarak anlamlı bulundu. Açılar dışında, orbita duvar morfometrisine ait ölçüm değerleri yaşla artış gösterirken, erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bulundu. Tüm ölçüm sonuçları arasında lateralizasyona göre önemli bir fark bulunmadı. Lamina orbitalis varyasyonları; Tip A, % 80.5 (161/200); Tip B, % 16 (32/200); Tip C, % 0.35 (7/200) olarak sınıflandırıldı. Lamina orbitalis'in morfometrik verileri ve varyasyon bilgileri yaş, cinsiyet ve lateralizasyon bazında değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar, ilgili klinik tıp ve temel anatomi literatürü eşliğinde bu alanlardaki anlamı ve önemi açısından tartışıldı. Sonuç Lamina orbitalis varyasyonları ve orbita yüzey alanı geometrisine ilişkin detaylı anatomik bilgiye sahip olmak, preoperatif planlama, postoperatif bulguların tahmini ve kullanılacak implantın şekil ve büyüklüğünü belirlemeye yardımcı olabilir. Böylece rekonstrüksiyon malzemesi, kırık bölgesine uygun bir şekilde yerleştirilerek revizyona gerek kalmadan optimum sonuç alınabilir.
Özet (Çeviri)
Orbita which covers the globe and intraorbital structures is a bony pyramid with the aditus orbitalis at its base and the optic canal at its apex. The orbital cavity is formed by bones of the sphenoid, frontal, ethmoid, palatine, lacrimal, zygomatic and maxilla Many orbital pathologies including tumors, congenital diseases, Graves orbitopathy and fractures alter the orbital wall area and the volume of the orbital cavity. They causes various clinical outcomes such as visual acuity, diplopi with extraocular muscle entrapment, enophthalmos, large bony defects and cosmetic complications which are also complications of orbital reconstruction. In this thesis, we investigated the morphometry of the orbital cavity and intraorbital structures. Also, the variations of the lamina orbitalis and its relationship with the morphometric measurements were analyzed concerning endoscopic approaches. The Multidetector Computed Tomography scans of 200 orbits were retrospectively examined and compared according to age, sex, and laterality. We divided the morphometric measurements into two groups which related with inraorbital structures and orbital wall morphometry (area, volume). First group measurements were significantly greater in men than women. Second group measurements except angles tended to increase with aging and greater in men. For all measurements no statistically significant difference was observed with respect to lateralization. lamina orbitalis variations were categorized as Type A, 80.5 % (161/200); Type B, 16 % (32/200); Type C, 0.35% (7/200). Morphometric data of the lamina orbitalis and of its variations were studied in a comparative statistical analysis on the basis of sex, age and lateralization. These results were discussed within the relevant clinical medicine and basic anatomy literature for their meaning and importance. Detailed anatomical knowledge the orbital surface areas with the geometry and variations of the lamina orbitalis may be helpful in preoperative planning and prediction of postoperative outcomes. It can allow preforming the shape and size of the reconstruction material. So, the reconstruction material can be placed optimally on fractured area and not require revision surgery.