Geç preterm bebeklerin 24 aylık nörolojik gelişimlerinin agte testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of late preterm infants for neurological by using adsi test
  1. Tez No: 471519
  2. Yazar: SULTAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALTUNHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, AGTE, Nörogelişimsel değerlendirme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Geç preterm doğumlar tüm preterm doğumların ¾'ünü oluşturduğu halde yakın zamana kadar term bebekler gibi kabul görmekteydi. Fakat geç preterm bebekler fizyolojik, metabolik ve nörolojik gelişim açısından term bebeklere göre daha geridir. Geç preterm bebekler term bebeklerle karşılaştırıldığında neonatal morbidite ve mortalite açısından daha büyük bir riske sahiptirler. Yine bazı çalışmalarda geç preterm bebeklerin geç dönem nörolojik gelişimlerinin term bebeklere göre olumsuz yönde etkilendiği belirtilmektedir. Çalışmamızda geç preterm bebeklerde Türk çocuklarına uyarlanmış Ankara Gelişim Tarama Envanterini (AGTE) kullanarak genel gelişim, dil-bilişsel, ince ve Kaba motor, Sosyal gelişim-öz beceri gelişimlerini değerlendirmeyi ve nörogelişimsel prognoza etki eden faktörleri belirlemeyi amaçladık. Kasım 2013–Ocak 2015 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran 34 0/7- 36 6/7 gestasyon haftasında doğan 58; 37 0/7 gestasyon haftası ve üstünde doğan 102 bebek 24 aylık iken çalışmaya alındı. Geç preterm bebekler düzeltilmiş yaşına uygun olarak çalışmaya alındı. Tüm olgulara psikomotor gelişimlerini değerlendirmek amacıyla AGTE uygulandı. İstatistiksel analizde Mann-Whitney U, Ki-Kare, Kruskal-Wallis testi, Student's t test, ANOVA ve Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Geç preterm ve term bebekler genel gelişim, dil-bilişsel, ince motor, Kaba motor ve sosyal bakım-özbeceri gelişimi açısından karşılaştırıldı. Term bebeklerin geç preterm bebeklere göre AGTE puan ortalamaları arasında dil ve Kaba motor puanları anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Ancak hastaneye yatış sayısı ile sosyal gelişim puanı arasında pozitif korelasyon bulundu (p0,05). Geç preterm ve term bebekler arasında geç dönem nörogelişimsel değerlendirme ile ilgili ülkemizde az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle geç pretermlerin nörogelişimsel prognozlarını ve prognoza etki eden faktörleri belirlemek için, daha geniş bir grupta ve çok merkezli daha fazla sayıda çalışmalar yapılmasının gerektiğini, böylelikle riskli grubun erken dönemde tanınması ve ilgili birimlere yönlendirilmesinin gelişimlerinde önemli olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Late preterm infants was accepted as term infants just until recently although ¾ of preterm birhs constitute late preterm births. But late preterm infants are more retarded in terms of physiological, metabolic, neurological development than term ones. When compared wıth term infants, late preterm infants have greater risk with neonatal morbidity and mortality. Some studies show that late period neurologic development of late preterm infants is adversely affected than term infants. In our study we aımed to evaluate the development of language–cognitive, fine and coarse motor, social development- self mastery skills using Ankara Development Screening Inventory (ADSI) that designed according to Turkish children and to define the factors that effect neurodevelopmental prognosis. Our study consists of 58 infants born at 34 0/7-36 6/7 gestational week, 102 infants born at 37 0/7 gestational week and over who admitted in 24 months age to general pediatrics, child emergency and other departments of Necmettin Erbakan University of Meram Medical Faculty in November 2013 - January 2015. All late preterm infants are included in this study according to corrected gestational age. ADSI test applied to all cases aiming to assess psychomotor development. Mann-Whitney U, Ki-Square, Kruskal-Wallis, Student t, ANOVA and Spearman Correlation tests are used in statistical analysis.